Agris.cz - agrární portál

Templářské sklepy Čejkovice čelí sporu o ochrannou známku

2. 3. 2012 | ČTK

Jedno z největších tuzemských vinařství Templářské sklepy Čejkovice z Hodonínska čelí sporu o ochrannou známku Templářské. Brněnská firma Antigona dosáhla znovuotevření řízení o přihlášku o ochrannou známky Templářská vína a Templářské vinné sklepy, které si chce zaregistrovat. ČTK to potvrdil ředitel kanceláře Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Dvornák.

Úřad průmyslového vlastnictví žádost brněnské firmy už jednou zamítl pro klamavost, nedostatek rozlišovací způsobilosti nebo z důvodu existence shodné starší ochranné známky. Antigona ale podala proti těmto rozhodnutím odvolání. V odvolacím řízení úřad své předchozí závěry zrušil a přihlášky vrátil k novému projednání. Podle Dvornáka v některých případech nebyly zcela naplněny důvody pro odmítnutí přihlášek z moci úřední.

"V případě přihlášky ve znění Templářská vína nebyla splněna podmínka shodného prvku, v případě další přihlášky ve znění Templářské vinné sklepy nebyla přihlašovateli dána možnost předložit souhlas vlastníka starších ochranných známek se shodným prvkem," uvedl Dvornák.

Podle něj aktuální rozhodnutí "v žádném případě" neznamená automatickou registraci ochranných známek. Pro odmítnutí přihlášky například postačuje pouhá podobnost se starší namítanou ochrannou známkou, která by mohla vyvolat pravděpodobnost záměny takto označovaných výrobků a služeb mezi spotřebiteli.

Templářské sklepy Čejkovice předloni vydělaly 35 milionů korun. Zisk firmy meziročně klesl o téměř polovinu z 67 milionů. Firma patří k největším tuzemským vinařstvím. Firma na svých webových stránkách odkazuje na historii spojenou s příchodem řádu templářských rytířů, které v Čejkovicích na Hodonínsku kromě tvrze budovali i rozsáhlé vinné sklepy.


Zdroj: ČTK, 2. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 00:15