Agris.cz - agrární portál

Levné brambory se staly hitem ve zchudlém Řecku

2. 3. 2012 | ČTK

Ve zchudlém Řecku se v posledních týdnech staly prodejním hitem brambory přímo od farmářů, které stojí o dvě třetiny méně než v supermarketech. Kde se objevily na místních trzích, okamžitě zmizely.    

Nákupní šílenství odstartoval minulý týden farmář ze severořecké oblasti Nevrokopi, který se rozešel s potravinářskými řetězci vyvíjejícími nátlak na neustálé snižování výkupních cen. Protože to už pro něho bylo ztrátové, obrátil se přímo na spotřebitele.    

Na zeleninový trh ve městě Katerini dovezl jednoho dne 24 tun brambor, které prodával za čtvrt eura (šest korun) za kilogram. Vyvolal tím vlnu zájmu i v ostatních městech jako Kavala a Larissa. V Soluni hodlá v pátek před tamější univerzitou prodat 50 tun brambor.    

Nejde přitom o první akci tohoto druhu v zemi, kde vláda zvyšuje daně a tlačí na snižování mezd. V Aténách se před několika týdny rozhodli farmáři z okolí prodat několik desítek tun cibule, a to přímo na Ústavním náměstí před budovou parlamentu, kde se konají tradičně protestní demonstrace. Zájem obyvatel řecké metropole byl obrovský - cibule zmizela za několik málo hodin.


Zdroj: ČTK, 2. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:33