Agris.cz - agrární portál

Návštěvnost potravinářských veletrhů klesá, byla nižší než minule

3. 3. 2012 | ČTK

Návštěvnost potravinářských veletrhů Salima a veletrhu obalových technologií Embax v Brně klesá. Na letošní 28. ročník přišlo tento týden 25.000 lidí, což je o 7000 méně než při minulém ročníku a o 15.000 méně než před čtyřmi lety. Návštěvníci přijeli ze 30 zemí z celého světa. Na veletrzích, které se konají jednou za dva roky, předvedlo letos svou nabídku 1195 firem. ČTK to dnes sdělil Jan Šmíd z brněnského výstaviště.

"Rozsáhlou plochu na potravinářských veletrzích obsadilo Ministerstvo zemědělství ČR, Státní zemědělský intervenční fond a Potravinářská komora ČR, které zviditelnily výrobky oceněné značkami kvality Klasa, Regionální potravina a Český výrobek," uvedl Šmíd. Právě orientace na regionální zemědělce, lokální výrobky a jejich uplatnění na trhu byly tématem mnoha setkání a konferencí v rámci veletrhu. Poroty a komise také rozdaly řadu ocenění, například certifikáty značky Klasa a Český výrobek nebo cenu Zlatá Salima. 

Na veletrhu Embax mohli návštěvníci vidět v provozu celou balicí linku, která každý den v pravidelných intervalech balila arašídy. 

Podle některých odborníků by veletrhům do budoucna prospělo otevření širší veřejnosti. "Myslím si, že by tento veletrh měl projít určitým přehodnocením strategie a více se otevřít spotřebitelské veřejnosti. Jen na spotřebitelích totiž záleží, zda budou mít inovace v potravinářství úspěch a pozitivní odezvu," řekl například prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) doporučil, aby byl veletrh v budoucnu prodejní. 

Mezinárodní potravinářské veletrhy Salima spojené s veletrhy pekařství, mlynářství, obalových technologií a vína se budou na brněnském výstavišti konat znovu za dva roky. 


Zdroj: ČTK, 3. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 23:02