Agris.cz - agrární portál

Agrární komora nesouhlasí s navrhovaným zrušením "zelené nafty"

5. 3. 2012 | ČTK

Agrární komora nesouhlasí se záměrem ministra financí Miroslava Kalouska zrušit státní podporu takzvané zelené nafty, ze které stát zemědělcům vrací víc než polovinu spotřební daně. Tato změna by poškodila české zemědělce, řekl dnes ČTK její prezident Jan Veleba. Opatření by mělo pomoci státnímu rozpočtu v letech 2013 a 2014 částkou 1,6 miliardy Kč ročně, vyplývá z návrhu ministerstva financí (MF).

"Zemědělcům je v současné době vracena část spotřební daně z nafty, kterou použili pro zemědělskou výrobu. Navrhuje se zrušení této selektivní daňové úlevy," stojí v materiálu ministerstva. Farmáři v Česku mají nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. 

"Pokud se to udělá, tak nerovné podmínky mezi námi a starými zeměmi Evropské unie se prohloubí. Tentokrát ne vinou Bruselu, ale cílenou politikou české vlády, takže s tím samozřejmě nesouhlasíme," uvedl Veleba. Podle Veleby vrací spotřební daň z nafty většina zemí EU. Proti návrhu bude celá zemědělská veřejnost a agrárníci o návrhu s Kalouskem chtějí jednat, dodal. 

"Na jednu stranu chápu, že je třeba do státního rozpočtu sehnat nějaké další rezervy a úspory, ale na druhou stranu zelená nafta pro zemědělce je dlouhodobě dobře fungující nástroj podporující české zemědělce," řekl ČTK místopředseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež (ODS). Poukázal na to, že se zelená nafta uplatňuje i v jiných evropských zemích a úřady ji bez problémů kontrolují. 

"Je to další podpásová akce ministra Kalouska," komentoval záměr další místopředseda výboru Ladislav Skopal (ČSSD). Označil to za další postupnou likvidaci tuzemského zemědělství, které se stane nekonkurenceschopným vůči okolním státům. 

Pro úspory v dalších letech předložil v pondělí Kalousek několik variant. Jde mimo jiné o zvýšení DPH nebo omezení růstu důchodů společně se zvýšením daní bohatým. Opatření souvisí s tím, že v roce 2013 bude podle ministerstva financí kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy Kč a v roce 2014 již 84,4 miliardy Kč. Pro rok 2013 počítá MF se schodkem rozpočtu 100 miliard korun a v roce 2014 s deficitem 70 miliard korun.


Zdroj: ČTK, 5. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:41