Agris.cz - agrární portál

Vývoj zimního počasí by mohl na Hané negativně ovlivnit úrodu

5. 3. 2012 | ČTK

Úrodu zemědělců z Hané by mohlo negativně ovlivnit zimní počasí. Začátek zimy byl podle odborníků nebývalé teplý, ozimům, zejména obilovinám, poté neprospěly vysoké mrazy, nyní je místy na polích voda, řekl dnes ČTK ředitel olomoucké Agrární komory (AK) Miloš Porč. To, zda a jak vysoké škody zemědělcům vzniknou, budou podle něj pěstitelé vědět v následujícím období.

"Na začátku zimy byl problém s tím, že plodiny vlivem počasí vegetovaly v době, kdy měl být vegetační klid. Na holomrazy, které následovaly, zase nejsou šlechtěné mnohé odrůdy pěstované v regionu. Podle mého odhadu mnohé z nich mrazy nepřežily. To se ale teprve uvidí," uvedl Porč.

Doplnil, že zemědělcům nyní komplikuje situaci voda, která stojí na některých polích v regionu. "Je to tím, že půda při tání rozmrzla jen zčásti a vodu nesaje. To je další problém, protože kořenový systém obilovin je ve vodě a nemá kyslík," řekl ředitel olomoucké AK.

Pěstitelům obilovin z Olomouckého kraje loni meziročně vzrostla podle odhadů Českého statistického úřadu produkce obilovin. Na základě zjišťování k 15. říjnu ji statistici odhadli na 645.553 tun, v roce 2010 to bylo 520.048 tun.


Zdroj: ČTK, 5. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 22:18