Agris.cz - agrární portál

Vajíčko se prodává už téměř za šest korun, kvůli Velikonocům bude hůř

5. 3. 2012 | Mladá fronta Dnes

Vajíčka lámou rekordy v rychlosti, jakou zdražují. Plato deseti středně velkých vajec stálo minulý týden v Bille 41,90 korun, dnes za něj lidé zaplatí téměř šedesát. Jedno vajíčko tak za jediný týden zdražilo o čtyřicet procent. Zemědělští experti upozorňují, že ceny vajec kvůli blížícím se oslavám Velikonoc ještě porostou.

Při porovnání průměrných cen Českého statistického úřadu přitom vajíčka od počátku roku zdražila už víc než na dvojnásobek.

Experti upozorňovali, že vajíčka podraží kvůli evropské směrnici, která od nového roku dovoluje prodávat vejce pouze od slepic chovaných v klecích minimálně 750 centimetrů čtverečních velkých. Tak razantní nárůst cen je ale překvapil.

"Tento vývoj jsem nečekal ani já. Je to ale jen praktická ukázka toho, jak může končit reforma společné zemědělské politiky. Patnáct států nesplnilo požadavky evropské směrnice, nemohou tak vyvážet a jejich vejce na trhu chybí. My dovážíme zhruba čtvrtinu vajec a doplácíme na to," řekl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Na vyjádření Billy, proč svá vejce za jediný týden zdražila z 4,19 Kč na 5,79 Kč, redakce čeká. Tesco v pondělí prodávalo 10 vajec velikosti M za 44,90 Kč, Albert za 34,90 a Žabka za 41,90 korun.

Česku chybí bílá vajíčka na barvení, jejich cena vystřelí

Cena vajec navíc podle šéfky Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmové ještě poroste: "Blíží se Velikonoce a na našem trhu je jen minimum bílých vajec. Je jich málo, protože jsou křehká a méně odolná. Právě tato vejce se na Velikonoce hodně dovážejí, a když teď na evropském trhu obecně chybí, bude cena právě těchto vajec vysoká."

Podle Jaroslava Faltýnka ze společnosti Agrofert bude nedostatek vajec na českém trhu minimálně do poloviny roku. Zhruba v té době by měli producenti dokončit rekonstrukce klecí a opět začít zásobovat český trh. "To znamená, že se dostaneme na zhruba na stejný objem, který se vyráběl loni v konvenčních klecích," řekl Faltýnek.

Lidé se vrhnou na chování vlastních slepic

Cena vajec je podle něj už tak vysoká, že je velmi motivační pro drobné pěstitele, aby se vrhli na zakládání vlastních chovů. Domácí pěstitelé dnes vyprodukují zhruba 900 milionů vajec, zhruba třetinu tuzemské spotřeby, a toto procento podle Veleby poroste.

"Před deseti lety kryly drobnochovy zhruba polovinu české produkce. Nyní je šance, že se jejich podíl opět navýší. Cena je po dlouhé době tak motivační, že nastane velká poptávka po slepicích a domácí chovy se budou rozvíjet. To nám pomůže navýšit vlastní produkci a omezit dovoz," libuje si prezident Agrární komory.

Podle něj se do pěstování vlastních vajíček pustí jednak lidé, kteří na jejich prodeji budou chtít vydělat, ale i domácnosti, které odmítnou platit horentní sumy v obchodech.

 


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 5. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 20:57