Agris.cz - agrární portál

Zemspol před osmi lety obnovil pastevectví v Moravském krasu

6. 3. 2012 | ČTK

Špatně přístupné louky v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras bude letos opět spásat stádo ovcí romanovských. Již před osmi lety si je na popud ochranářů pořídilo tamní zemědělské družstvo Zemspol.

Přes zimu, kdy se rodí jehňata, jsou zvířata v ovčíně. Během roku ale jinak stočlenné stádo spásá již 40 hektarů luk, přičemž v uplynulých dnech se na krátký čas rozšířilo o asi 130 jehňat. ČTK to dnes řekla chovatelka ovcí a koní z firmy Zemspol Ivana Novotná. Družstevní stádo je nyní největší v krasu.

Zemspol vlastnil do roku 1995 asi 2000 ovcí, které spásaly travní porost v této chráněné lokalitě. Pak ale družstvo od jejich chovu upustilo. Cena vlny totiž poklesla a zájem o jehněčí a skopové byl nulový. Z krasu ovce zcela vymizely.

Po jejich návratu do krajiny ale volali ochranáři. Ovce totiž spásají místa, která se i nejdokonalejší technikou špatně udržují. Navíc kopýtky narušují travní drn, provzdušňují jej, což pak přispívá k přirozené obnově vzácných travin.

Zemspol v létě 2005 začínal se stádem pouhých 30 ovcí. Postupně jej rozšířil. Nyní si drží stočlenné stádo.

"Jsme rádi, že jej tu máme. Krajině přirozené spásání porostu prospívá. Navíc ovce romanovské jsou nenáročné a spásají i nízké křoviny," řekl dnes ČTK vedoucí CHKO Leoš Štefka.

Připomněl, že ovce se staly i velkým turistickým lákadlem. Spásají stráň u známé propasti Macocha, louky u jeskyně Balcarka i zatravněné plochy u Vilémovic a Lažánek. V zimě, kdy se rodí jehňata, jsou v ovčíně v obci Petrovice.

Zpočátku Zemspol obtížně hledal odběratele jehňat. Nyní už tyto problémy neřeší, protože je o ně poměrně velký zájem. Mnozí lidé si je berou po dvou až třech na své zahrady a louky na spásání trávy. Po vykrmení pak míří ovce na porážku.

"Tak početné stavy ovcí, jaké tady kdysi byly, již asi mít nebudeme. Přesto věříme, že ovce a kozy budou v krasové krajině přibývat, a pomohou nám tak s její údržbou a ochranou. S hledáním vhodných pastvin zájemcům rádi pomůžeme," dodal Štefka.


Zdroj: ČTK, 6. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 02:48