Agris.cz - agrární portál

SVS: Drůbeží maso od Vodňanské drůbeže neobsahovalo salmonelu

7. 3. 2012 | ČTK

Výsledky mimořádné kontroly zaměřené na výskyt salmonely v drůbežím mase od společnosti Vodňanská drůbež neprokázaly její přítomnost v kuřatech, informoval dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. O přítomnosti salmonely v mase od jihočeského výrobce informoval začátkem února spotřebitelský časopis dTest.

Veterinární inspektoři prověřili shodně po pěti vzorcích jatečně upravených těl a děleného drůbežího masa ze dvou závodů výrobce, prvního přímo ve Vodňanech, druhého v Mírovicích. "Výsledky vyšetření všech vzorků byly negativní," uvedl Duben.

dTest nechal zkontrolovat 17 vzorků kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen. Jeden drůbeží výrobek podle časopisu údajně překročil povolené limity pro vybrané druhy salmonel, které nastavila Evropská unie. Státní veterinární správa (SVS) následně informovala, že případ prověří. Společnost Vodňanská drůbež, jejíž maso dopadlo v testu spotřebitelského časopisu špatně, výsledky kontroly zpochybnila. V prohlášení uvedla, že se nejednalo o úřední odběr vzorků a prý není známo, zda byly dodrženy všechny podmínky správného odběru.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Lidé by při jakékoliv manipulaci se syrovým drůbežím masem měli důsledně dodržovat hygienu a maso před konzumací náležitě tepelně upravit.


Zdroj: ČTK, 7. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 02:32