Agris.cz - agrární portál

Vinium Velké Pavlovice se kvůli postupu SZPI bude také soudit

7. 3. 2012 | ČTK

Ke kritice postupu inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se přidala společnost Vinium Velké Pavlovice, která podala na inspekci správní žalobu. Případ je podobný jako u Templářských sklepů Čejkovice, které v úterý soudní spor se SZPI částečně vyhrály. ČTK dnes o krocích Vinia Velké Pavlovice informoval mluvčí firmy Jiří Felix.    

Firma Vinium dostala loni od inspekce milionovou pokutu za to, že podle SZPI totiž dala do oběhu víno nejasného původu. "Svoji vinu Vinium v této záležitosti zcela popírá. SZPI tvrdí, že víno bylo neznámého původu, ale odmítla udělat izotopický rozbor. Tento rozbor by mohl potvrdit, že hrozno pochází z Moravy, tak jak bylo deklarováno prodávajícím a také potvrzeno na zatřiďovacím protokolu vína," řekl ČTK Felix. Společnost podle něj od dodavatele nakoupila hrozno, které bylo uvedené jako moravské a ještě si ověřila, že se na daném vinohradu tato odrůda skutečně pěstuje. Pokud tedy někdo pochybil, bylo to podle Felixe možné jen na straně dodavatele. Rozhodnutí SZPI Vinium podle Felixe poškodilo u obchodních partnerů a jeho medializace i u veřejnosti.    

Podobný spor vedly a vedou se SZPI Templářské sklepy Čejkovice, které v úterý u Krajského soudu v Brně uspěly. Soud totiž zrušil verdikt inspekce ohledně stažení vína prý nejasného původu z oběhu. I Templářské sklepy tvrdí, že původ vína jasně prokázaly. Další jednání ohledně zaplacení pokuty pěti milionů korun však společnost ještě čeká.


Zdroj: ČTK, 7. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 22:42