Agris.cz - agrární portál

Holandský sýr zvítězil na Světovém šampionátu sýrů v USA

8. 3. 2012 | ČTK

Holandský sýr Vermeer se stal v noci na dnešek vítězem Světového šampionátu sýrů, který se každý druhý rok koná v americkém státě Wisconsin. Porazil tak nejen tradiční největší favority ze sýrům zaslíbené země, Švýcarska, ale zvítězil v konkurenci 2500 vzorků z téměř dvou desítek zemí, napsala agentura AP.

O výsledku se mezinárodní porota rozhodující mezi 16 finalisty radila zhruba hodinu. Nakonec vynesla verdikt překvapivý především pro Švýcarsko, které vyhrálo poslední tři šampionáty a i letos mělo dva ze tří nejvýše nominovaných finalistů. Vítězem se ale nakonec stala nízkotučná gouda s názvem Vermeer od společnosti Friesland Campina z Nizozemska.

Odborníci přirovnávají kvalitní sýrové speciality k vínům: obojí má jemné variace podle oblasti původu, roku vzniku a technik používaných mistry svého řemesla. Také postup hodnotících porotců je podobný. Vzorky vsunou do úst, zapátrají v nich po daných charakteristikách, jako je pocit na jazyku, textura, chuť či vůně, a pak je vyplivnou. Někteří si mezi jednotlivými ochutnávkami otírají jazyk ubrouskem.

Třídenní soutěž začala v pondělí a porotci hodnotili 2500 vzorků a vybírali z nich 16 sýrů, které se ve středu večer utkaly o nejvyšší trofej. Podle očekávání měly nejsilnější zastoupení ve finále Spojené státy se sedmi sýry a Švýcarsko s pěti. Dva švýcarské sýry se umístily na druhém a třetím místě. Kromě nich se do finálové šestnáctky dostaly ještě dva sýry z Nizozemska, jeden ze Španělska a jeden z Kanady.


Zdroj: ČTK, 8. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 21:04