Neočekávané alergeny v potravinách
8. 3. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Kromě dobře známých potravinových zdrojů potravinových alergenů, které musí být v případě jejich přítomnosti na obalu potravin uvedeny se občas můžeme setkat s alergiemi, které s nimi zdánlivě nebo skutečně nemají nic společného.
Institut „Allergen Bureau“ v Austrálii vydal příručku „Unexpected allergens in food“ (Neočekávané alergeny v potravinách), kterou lze najít na webu. Někdy mohou být alergeny skryty např. jako nosiče v přísadách nebo jsou vyrobeny z alergenních surovin, i když jejich původ není zjevný.
Příklady
Antioxidanty | Z čeho jsou vyrobeny (? vejce, sója) |
Banánové čipsy | Jaký olej byl použit při výrobě? Někdy je používán podzemnicový. |
Sýr v prášku | Obsahuje regulátory sypkosti? Pokud ano, z čeho jsou? |
Emulgátor | Z čeho je vyroben (? Sója, vejce, pšenice, arašídy…) |
Aromata | Obsahují nosič, regulátor sypkosti, emulgátor, oleoresin, hydrolyzovaný protein? |
Kvasnice | Na jakém substrátu byly vyrobeny (? Pšenice, slad, ječmen sója). Obsahují nosiče |
Na webu Allergen Bureau lze najít komplex informací týkajících se alergenů, včetně publikace „Less common and emerging food allergens“ (Méně obvyklé a nově se objevující alergeny) nebo „Allergen management and labelling (2007). Guidance on the control and management of Allergen in the manufacture of the food.“
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 8. 3. 2012
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 07:59