Agris.cz - agrární portál

Výzkum spojení mezi kolapsem včelstev a insekticidem imidaclopridem

9. 3. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Výzkum ukazující na imidacloprid jako faktor v kolapsu včelstev byl publikován v německém vědeckém časopise Naturwissenschaften a vyvolal nové výzvy k zákazu tohoto systémového insekticidu.

Výzkumníci vědeckého pracoviště amerického ministerstva zemědělství Bee Research Laboratory vedení Dr Jeffreym Pettisem potvrdili, že dokonce velmi malé dávky této chemikálie činí včely mnohem citlivějšími vůči infekci způsobené houbovým parasitem Nosema apis.

Domnívají se, že spletité interakce mezi pesticidy a patogeny by mohly být hlavním přispěvatelem k zvýšené mortalitě včelstev ve světě.

Imidacloprid, vyráběný společností Bayer CropScience, je aktivní složkou komerčních zahradnických přípravků Admire, Gaucho, Intercept, Merit Turf a Provado.

Ale zástupce společnosti Bayer CropScience řekl: Studie Jeffa Pettise byly uskutečněny v laboratoři  a ne v otevřeném terénu. Zdraví včel je skutečně důležité, ale zaměření se na pesticidy odvádí, odvrací pozornost od velmi reálných problémů včelích parazitů a chorob.

Poradce NFU (National Farmers Union) řekl: Společnosti s antipesticidním programem chtějí preventivní nebo na riziku založený přístup, ale měla by být uplatněna váha důkazů předtím, než je zvažován zákaz, a to rozhodně neexistuje.

Dobročinná instituce Buglife dříve volala po tom, aby tato chemikálie byla zakázána, a žádost byla na konci ledna znovu zdůrazněna touto dobročinnou institucí a asociací britských včelařů British Beekepers Association.

Horticulture Week, 2012, 3 February, s. 22


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 9. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 11:38