Agris.cz - agrární portál

Drůbežárna na Litoměřicku chce po rekonstrukci rozšířit chov

9. 3. 2012 | ČTK

Drůbežárna v Libotenicích na Litoměřicku rekonstruuje velkochov. Farmáři nestihli vše udělat před zavedením nové směrnice Evropské komise. Loni chov zahrnoval asi 160.000 nosnic, nyní jich je zhruba 100.000. Ceny vajec, které skokově kvůli novému nařízení v únoru vzrostly, podle ředitele drůbežárny v budoucnu mírně klesnou, na loňskou úroveň se už ale nevrátí.

Směrnice zakazuje chov slepic v dosud značně rozšířených menších klecích. Tím, že od začátku letošního roku chovají nosnice pouze v nových, takzvaných obohacených klecích, splnili čeští drůbežáři unijní požadavky. "Jestli je to správný krok, to já nemůžu komentovat. Členské země EU měly asi 12 let na úpravu klecí, jestli to některé neudělaly, měly by následovat sankce," řekl dnes ČTK ředitel libotenického velkochovu František Novák. Nařízení nesplnilo 15 států EU.

Splnění požadavku vyjde přitom farmáře na desítky milionů korun. "Náklady na jedno místo na ustájení jsou od 400 do 800 korun, a to podle toho, zda halu zbouráte celou nebo jen vyměníte technologii," uvedl Novák. "Na investici si každopádně musíme vzít úvěr," doplnil. Podle něj nebylo možné vše stihnout do konce roku mimo jiné proto, že ceny vajec byly loni rekordně nízké. "Loni se na vajíčkách prodělávalo, byly nejhorší ceny za posledních 17 let, vzít si půjčku za takové situace nešlo," uvedl ředitel.

Také kvůli tomu, že loni byly ceny nízké, se teď jeví rozdíl jako dramatický. "Nyní neproděláváme, ale každý si musí uvědomit, že rekonstrukce stojí nějaké peníze, musíme zaplatit úvěry, provozní náklady stouply asi o 15 procent, zdražilo obilí, ceny energií, zvýšily se mzdy," vyjmenoval Novák.

Za vejce se nyní platí v supermarketech od čtyř do osmi korun, drobní chovatelé většinou chtějí dvě až tři koruny za vejce, jejich možnosti jsou ale omezené, protože přes zimu slepice nesou méně. "Ve velkochovech se zima neprojeví, ale pokud máme o polovinu méně nosnic než loni, máme i méně vajec, 60.000 slepic muselo jít na porážku," uvedl Novák. Severočeši proto jezdí pro vejce do sousedního Německa, kde jsou levnější.

Současné ceny podle Nováka vydrží zřejmě do Velikonoc a pak mírně klesnou. "S tím, jak se budou obnovovat chovy, půjdou ceny mírně dolů, ale na loňskou úroveň se už nevrátí," míní Novák. V Libotenicích chtějí mít stejný stav chovu jako loni na konci letošního roku. "Poté budeme chtít ještě chov o něco navýšit," doplnil ředitel.

Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová míní, že navzdory blížícím se Velikonocím už cena vajec v obchodech dále výrazně neporoste, výjimkou prý mohou být bílá vejce. Protože jsou výrazně vhodnější k tradičnímu velikonočnímu zdobení, zvyšuje se zejména poptávka po nich.


Zdroj: ČTK, 9. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 03:57