Agris.cz - agrární portál

Šumava může přijít o světový status národního parku

12. 3. 2012 | Denik.cz

Mezinárodní svaz ochrany přírody varoval českou vládu, že Šumava by kvůli připravovanému zákonu mohla přijít o status národního parku, napsal dnes server Aktuálně.cz.

V dopisech ministru životního prostředí a premiérovi, které má server k dispozici, svaz píše, že ministerstvem připravovaný návrh zákona o Národním parku Šumava může oslabit ochranu a správu parku. Zároveň prý naznačuje, že Šumava by už nemusela být zařazena do mezinárodní kategorie národních parků. Ministerstvo přijetí dopisu potvrdilo, ale zatím se k němu nevyjádřilo.

Světové organizaci vadí především velkoplošné kácení smrků napadených kůrovcem, které má zákon umožnit. „Tyto navrhované změny nejsou v souladu se zařazením Šumavy do kategorie chráněného území druhé kategorie (národní park),“ uvádí se podle serveru v dopise.

Omezení

Šumava je podle svazu největší, nejlépe zachovanou a druhově nejbohatší zalesněnou oblastí střední Evropy. Což je i důvod, proč je zařazena do mezinárodní kategorie národních parků. „Nový navržený zákon přírodní zónu významně omezí. I když může mít krátkodobě pozitivní vliv na turistický ruch a místní ekonomiku, cítíme maximální znepokojení ohledně pravděpodobných dopadů na budoucí ekologickou integritu šumavské přírody, a tudíž dlouhodobý dopad na místní ekonomiky, které na Šumavě závisí,“ píše se v dopise.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se k dopisu zatím nevyjádřil. Tiskové oddělení jeho úřadu však potvrdilo, že ministerstvo dopis obdrželo a připravuje odpověď.

„Logickým důsledkem členství České republiky v této organizaci (Mezinárodní svaz ochrany přírody) by mělo být, že se jejími doporučeními bude řídit, anebo vystoupí,“ řekl serveru Mojmír Vlašín z Českého svazu ochránců přírody, mluvčí loňské blokády na Šumavě.

Návrh zákona o Národním parku Šumava se připravoval několik měsíců. Kromě Chalupy se jednání u kulatého stolu účastnili i zástupci místních samospráv, regionální politici nebo vědci.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 12. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 09:33