Agris.cz - agrární portál

Ovocnáři postaví v Holovousích výzkumný institut za 567 mil. Kč

13. 3. 2012 | FinančníNoviny.cz

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský vybuduje v Holovousích na Jičínsku na zelené louce nový areál výzkumného institutu za více než půl miliardy korun. Ústav v minulých dnech obdržel od ministerstva školství rozhodnutí o poskytnutí dotace 567 milionů korun. Dotace pokrývá všechny uznatelné náklady investice. Z 85 procent je hrazena z prostředků EU, zbytek uhradí Česká republika. ČTK to v pondělí řekl ředitel ústavu Jaroslav Vácha.

Ústav sídlí v pronajatém areálu holovouského zámku a možnosti jeho rozvoje jsou omezené. "Výpovědní lhůta z pronajatých prostor je nyní jen šest měsíců," řekl Vácha. Výzkumníci by měli ve vlastních objektech získat jistotu budoucnosti. Špičkové pracoviště ovocnářského výzkumu a vzdělávání by mělo zvýšit konkurenceschopnost českého ovocnářství v Evropě. 

Hlavní částí institutu bude budova laboratoří a pracoven. U ní bude stát moderní skleník pro výzkum a šlechtění s regulovanou teplotou či závlahou. Jedinou budovou, která již stojí, je bývalý sklad ovoce. Projde kompletní přestavbou. Areál doplní objekty technického zázemí, garáží a skladů. 

Ústav nyní chystá vypsání soutěže na dodavatele stavby. Stavět by se mělo začít ve druhé polovině letošního roku. Do poloviny roku 2013 by měla být dokončena rekonstrukce skladu ovoce, celý areál by měl být hotový do konce roku 2015. Stavební část představuje asi dvě třetiny investice. Počítá se i s novými přístroji a s obnovou zastaralé polní mechanizace. 

Institut by měl do konce roku 2015 vytvořit asi 30 nových pracovních míst, po 15 pro výzkumníky a techniky. Nyní má ovocnářský ústav, jehož vznik spadá do roku 1951, přes 70 zaměstnanců. 

Institut by měl ovocnářským výzkumníkům umožnit užší spolupráci s obdobnými zahraničními ústavy a významně posunout možnosti smluvního výzkumu pro zahraniční klienty. Ústav bude poskytovat poradenství a vzdělávání pro ovocnáře a zemědělce z Česka. České ovocnářství ročně tvoří hodnotu kolem tří miliard korun a dává práci přibližně 6000 lidí.

Holovouský ústav na projektu vlastního pracoviště pracuje od roku 2006, kdy se objevily první informace o možnosti získat evropské dotace. Konkrétní obrysy projekt získal v roce 2008, o rok později jej ústav přihlásil do operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Podle Váchy bylo velice náročné získat pro areál ústavu potřebné pozemky. "Jednání se vedla s pěti spoluvlastníky, z nichž dva žijí trvale v zahraničí," řekl.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 13. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:03