Agris.cz - agrární portál

TZ - Lesní komplex Javořice v Kraji Vysočina se díky Lesům ČR pyšní novým arboretem a třemi turistickými přístřešky

13. 3. 2012 | Lesy České republiky, s. p.

Lesům ČR se podařilo výrazně zkvalitnit zázemí pro turisty v hojně navštěvovaném lesním komplexu kolem nejvyššího vrcholu Českomoravské vysočiny Javořice, v oblasti Jihlavských vrchů. V průběhu uplynulých měsíců zde vyrostly tři zbrusu nové turistické dřevěné odpočinkové objekty. Současně turistům přibyl další důvod tuto půvabnou oblast navštívit – nové arboretum Lesů ČR přímo u vstupu do areálu Javořice.  Lokalita Javořice se rozprostírá přibližně 10 kilometrů severozápadně od Telče v Kraji Vysočina.

Na křižovatce důležitých turistických tras na Javořici dnes lidé mohou zásluhou Lesů ČR využívat dřevěný srub nazvaný Lovu zdar a přístřešek jmenující se U Obrázku. Oba objekty se nacházejí u obce Horní Dubenky v okrese Jihlava. Poslední ze tří dřevěných zařízení pro návštěvníky, přístřešek Pod Javořicí, stojí přímo na vrcholu Javořice, v nadmořské výšce 837 metrů, nedaleko vesničky Mrákotín na Jihlavsku. „Myslím, že se nám podařilo lidem, kteří do zdejšího kraje zavítají, nabídnout velmi kvalitní zázemí pro odpočinek a současně oddechové místo v případě například nepřízně počasí. Třeba v zimě nejsou sněhové vánice ve zdejším kraji výjimkou, běžkaři ví, o čem mluvím. Celkově tak v současnosti na Javořici slouží turistům díky Lesům ČR celkem 7 objektů,“ poznamenává Jan Sovák, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Jihlava.

Novým turistickým lákadlem se na Javořici stalo rovněž malé arboretum parkového typu složené ze zajímavých druhů dřevin. Je možné ho najít jen kousek od obce Řásná. „Kromě informací a obrazové dokumentace je v arboretu také množství laviček a herních prvků. Udělat si výlet na Javořici s celou rodinou zkrátka stojí za to,“ doplňuje detaily Jan Sovák.

Náklady na zvelebení zázemí pro turisty na Javořici dosáhly částky více než 1,5 milionu korun. Díky kvalitně zpracovanému projektu se Lesům ČR pro daný účel podařilo získat příspěvek z evropských zdrojů, konkrétně z Programu rozvoje venkova.

KONTAKT:

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

E-mail: Boublik@lesycr.cz


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 13. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:06