Agris.cz - agrární portál

Zemědělci na jižní Moravě začali s výsevem jarních plodin

14. 3. 2012 | ČTK

Zemědělci z teplejších částí jižní Moravy začínají sít jarní druhy obilovin. Zároveň sčítají škody po silných mrazech letošní zimy, prý ale nebudou dramatické. ČTK o tom dnes informoval předseda Okresní agrární komory v Břeclavi Ladislav Sečkář.    

"Na písčitých, měkčích půdách už začínáme sít. Zároveň jsme přihnojili to, co bylo vymrzlé, a uvidíme, jestli se plodiny chytí," uvedl k jarním pracím na Břeclavsku Sečkář. Břeclavsko bývá jedním z prvních regionů, kde zemědělci s jarními pracemi začínají. Letos začali zhruba ve stejnou dobu jako loni.    

Některé plodiny zaseté na podzim při silných mrazech v únoru zmrzly a nevyklíčí. Podle Sečkáře se musejí zaorat. "Škody ještě nemáme sečtené všechny, ale nejspíš to nebude dramatické. Nějaké budou, ale že by třeba nebyla pšenice, to nehrozí," řekl Sečkář.    

S výsevem už začali zemědělci i v okrese Hodonín, v oblastech jižně od Znojma a na písčitých půdách na Vyškovsku. Jinde začátek setby zbrzdilo nepříznivé počasí minulého týdne, kdy se místy objevil i sníh. Ode dneška by výsev jarních plodin měl začít v některých místech okresu Brno-venkov. V severní části kraje se musí zřejmě ještě pár dní počkat. "V okrese Blansko a na některých místech na Vyškovsku začátek jarního výsevu zbrzdilo počasí a teprve se tam přihnojuje podzimní výsev," řekl ČTK ředitel Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Jaromír Musil. Podle něj na jižní Moravě pojede jarní výsev od příštího týdne naplno.


Zdroj: ČTK, 14. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 20:11