Agris.cz - agrární portál

EU ukončila dlouholetou obchodní válku o hovězí s USA a Kanadou

15. 3. 2012 | ČTK

Evropská unie dnes ukončila skoro čtvrt století trvající obchodní válku se Spojenými státy a Kanadou týkající se hovězího masa. Europoslanci velkou většinou schválili dohodu, díky níž zůstává v platnosti zákaz dovozu hormonálně upraveného masa z USA a Kanady výměnou za zvýšení kvóty na dovoz vysoce jakostního masa z těchto dvou zemí. Spor se táhl od konce 80. let a vedl například k tomu, že Spojené státy se souhlasem Světové obchodní organizace uvalily odvetná cla na import evropských potravin od čokolády po lanýže.    

"Jde o oboustranně výhodné řešení," řekla Godelieve Quisthoudtová -Rowohlová, která tuto záležitost v europarlamentu měla na starosti.    

Evropská unie na svůj trh ročně od letošního srpna pustí celkem 48.200 tun hovězího masa z USA a Kanady, které není nijak hormonálně ošetřené. V současnosti to je asi 26.500 tun.  

Kvůli obavám o zdraví Evropanů Brusel dovoz hovězího masa ošetřeného některými růstovými hormony zakázal v roce 1988. Tento zákaz nejvíce dopadl na Spojené státy a Kanadu, které ho v roce 1996 proto napadly u Světové obchodní organizace. Ta jim povolila uvalit obchodní sankce na výrobky z EU v hodnotě asi 128 milionů dolarů ročně. Mezi evropskými potravinami, na které se trest vztahoval, byly výrobky z hovězího a vepřového masa, francouzský sýr roquefort, čokoláda, džemy nebo čerstvé lanýže.    

EU a Spojené státy se před necelými třemi lety dohodly na postupném zmírňování sankcí na evropské výrobky a navyšování kvót pro dovoz hovězího bez hormonů. Spojené státy své sankce zrušily loni na jaře.


Zdroj: ČTK, 15. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 11:49