Agris.cz - agrární portál

Sezona farmářských trhů v ČR se pomalu rozjíždí

15. 3. 2012 | FinančníNoviny.cz

Sezona farmářských trhů v Česku se začíná pomalu rozjíždět. Někde již trhy začaly, na většině míst však zahájí až v průběhu jara, zjistila ČTK v anketě v regionech. Podle informací Státní veterinární správy (SVS) se během loňského roku trhy konaly nejméně na 170 místech, letos patrně přibudou nové. Češi si farmářské produkty v poslední době velmi oblíbili. Pouliční farmářská tržiště se v roce 2010 stala doslova hitem nejprve v Praze, poté začala houfně přibývat i jinde a dnes fungují ve všech krajích.

V Praze jsou již několik týdnů v provozu tržiště například na Náplavce či na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech. Ještě v březnu avizují start nové trhové sezony například organizátoři trhu na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích, který byl jedním z prvních v Česku. Například v Karlíně v Praze 8 zahájí trhy až v druhé polovině dubna. "Chceme se ještě více zaměřit na kvalitu nabízeného zboží, byť za cenu případné redukce počtu stánků. Trhovci tak budou nabízet pouze zboží nejvyšší kvality, které by zároveň mělo pocházet od prvovýrobců," uvedla zástupkyně starostky Prahy 8 Vladimíra Ludková.

V metropoli a jejím blízkém okolí se loni během celého roku pravidelně konaly bezmála čtyři desítky farmářských trhů, které do města přilákaly stovky lokálních farmářů, řezníků, pekařů a pěstitelů a tisíce zákazníků.

Například v Ústeckém kraji začnou trhy v polovině března. Provozovatelé chtějí rozšířit jejich kulturní a společenský rozměr. V šesti severočeských městech budou častěji než vloni. "Farmářské trhy se v kraji osvědčily, je po nich poptávka. Kraj je podporuje, protože se tam prodávají především regionální výrobky Ústeckého kraje," řekla hejtmanka Jana Vaňhová. Kromě nabídky potravin a regionálních výrobků pro letošní rok chystají i kuchařskou show. Četnost farmářských trhů se oproti loňsku zdvojnásobí, ve většině měst budou dvakrát až třikrát do měsíce.

Farmářské trhy se budou konat i v mnohých městech Olomouckého kraje. V krajské metropoli odstartují v sobotu 7. dubna. "Nově je budeme pořádat na Horním náměstí, protože dosavadní místo konání trhů, Dolní náměstí, se opravuje. Konat se budou první a poslední sobotu v měsíci a mezitím v pátky. Letos bychom se chtěli více zaměřit na prezentaci sezonních plodin. Budeme mít jahodobraní, bylinkový festival, dýňobraní či bramboriádu," uvedla pořadatelka trhů Markéta Záleská.

Farmářské trhy obnovují v posledních desetiletích téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Nabízejí většinou lokální výpěstky a potraviny. Někteří pořadatelé farmářských tržišť ale ve snaze zajistit dostatečnou nabídku zboží začali umožňovat prodej na trzích také překupníkům, kteří zde nabízeli ovoce či zeleninu předtím koupené v supermarketech.

Ministerstvo zemědělství proto loni zveřejnilo dobrovolný kodex farmářských trhů, který pro jejich pořádání stanovuje pravidla. Sami provozovatelé farmářských tržišť pak chystají vznik vlastní asociace, jako je tomu v zahraničí. Podle Jiřího Sedláčka z občanského sdružení Archetyp by asociace mohla oficiálně začít fungovat během dubna.

Veterináři podle mluvčího SVS Josefa Dubna loni zkontrolovali celkem 221 tržišť, z nichž většinu představovala právě farmářská tržiště. Během kontrol bylo zkontrolováno 666 prodejců, z nichž 72 dostalo pokutu. Celková výše pokud dosáhla 326.000 Kč. Mezi nejčastější prohřešky patřilo zcela chybějící nebo nesprávné označení prodávaných potravin, neschopnost prodávajících doložit původ zboží. Veterináři odhalili také skladování potravin živočišného původu za nevyhovujících teplot a nedostatečnou ochranu zboží před znečištěním.

"V tomto roce samozřejmě opět počítáme s kontrolami farmářských trhů, s obdobnou intenzitou jako v minulém roce. Také bude záležet, jak se bude situace vyvíjet, jsme s to operativně reagovat na situaci," uvedl Duben. Veterináři podle něj však předpokládají, že pořadatelé i prodejci si budou uvědomovat své povinnosti a zodpovědnost a zjištěných problémů bude méně než loni.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 15. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 19:31