Agris.cz - agrární portál

Použití různých chmelových aromat

15. 3. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Použití různých odrůd chmele a chmelových výrobků umožňuje pivovarům uvařit  specifické pivo a tím se odlišit od konkurenčních výrobků. Nové druhy chmelových výrobků umožňují vytvořit nejen specifické vlastnosti jako je hořkost a chmelové aroma, ale i takové charakteristiky jako je např. tvorba pěny a pocit v ústech.

Jednoduchá a tradiční metoda, která zajišťuje, aby mělo pivo jedinečné chmelové  aroma, spočívá ve výběru vhodné odrůdy chmele. Výběr jedné nebo více odrůd chmele je hlavním úkolem, pokud se požaduje, aby pivo mělo svůj individuální charakter a specifické aroma. Výrobci piva posuzují oblasti na nichž se pěstují jednotlivé odrůdy chmele a mohou si vybrat pro svou výrobu piva specifickou dodávku té které odrůdy.

Zkušenost ukazuje, že rozhodnutí o použití konkrétní odrůdy chmele má dlouhotrvající následky, ať  už jsou pozitivní nebo negativní.

Trendy ve výrobě piva, které se nyní objevují, směřují k novým druhům  piva, jenž  budou aromatičtější, více chmelené. Mnoho amerických pivovarů, spolu s rostoucím počtem pivovarů evropských, si již uvědomuje možnosti, které jim nabízí použítí různých  druhů chmele a uvádí na trh novinky, které byly vytvořeny jednoduchým, poměrně levným a přirozeným způsobem.

BRAUWELT INTERNATIONAL, 2012, 30, č. 1, s. 32-35

International review of aroma hop varieties-1990 to date


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 15. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 16:39