Agris.cz - agrární portál

Rozkol mezi tuzemskými vinaři pokračuje

15. 3. 2012 | ČTK

Rozkol mezi tuzemskými vinaři pokračuje. Počet členů a sympatizantů Vinařské asociace, která vznikla začátkem letošního roku, se zvýšil na téměř stovku. ČTK to dnes řekl Josef Valihrach, který patří mezi zakladatele asociace. Podle Svaz vinařů ale nová asociace nereprezentuje názory českých a moravských vinařů a je mluvčím jen jejich malé části, řekl dnes novinářům místopředseda Svazu vinařů Josef Svoboda.

Svoboda dnes uvedl, že nedochází k "masivnímu úbytku členů svazu". Svaz je podle něj stále respektovaným sdružením, které se například podílí na legislativním procesu. S novou asociací chce svaz jednat o společných problémech. "Vinařství na jižní Moravě je poměrně malé. Potřebujeme, aby všichni vinaři táhli za jeden provaz," uvedl Svoboda.

Vinařská asociace svaz kritizuje. Podle ní svaz podporuje především velké vinařské firmy. Kritizuje i existenci Vinařského fondu, kvalitu Svatomartinského vína nebo soutěž Vinařství roku. Svoboda dnes tyto projekty obhajoval. Podle něj je soutěž Vinařství roku jedinou skutečně reprezentativní soutěží hodnotící kvalitu moravských a českých vín. "Také Svatomartinské víno se stalo fenoménem a smysluplným projektem," uvedl Svoboda.

Také Vinařský fond, který ročně hospodaří s asi 70 miliony korun, je podle něj užitečnou institucí. "Jediný je schopný vytvářet společný marketing českých a moravských vín," uvedl Svoboda. Podle něj se za dobu existence fondu významně zvýšila spotřeba českých a moravských vin. Fond popularizuje i další projekty spojené s turistikou.

Nově vzniklá Vinařská asociace není podle Svobody mluvčím ani malých vinařů. Jeden z jejích zakladatelů Josef Valihrach dnes ČTK řekl, že situaci nechce příliš komentovat. "Nechci nikoho napadat, chceme jít svojí cestou, abychom mohli jednat s úřady. Situaci vidíme úplně jinak," uvedl Valihrach. Podle něj je už členy asociace téměř stovka vinařů. Mezi jinými i oceňovaní vinaři Tomáš Krist a Josef Dufek.

Asociace chce podle svého webu zrušit hlášení o nákupu vín, které vinaře i obchodníky zatěžuje. Je také proti záměru ministerstva financí zavést spotřební daň na víno. Proti tomuto záměru se postavil i Svaz vinařů.

Svaz vinařů sdružuje kolem 1500 vinařských firem a vinařů. Jeho členové obhospodařují asi 40 procent českých vinic a vyrobí 60 procent produkce českého vína. V ČR jsou i některá další sdružení. Moravín sdružuje asi 300 malých a středních pěstitelů vinné révy. Ekologicky hospodařící vinaři mají sdružení Ekovín s přibližně 175 členy. Obě tato sružení dnes Svaz vinařů podpořila.


Zdroj: ČTK, 15. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 06:28