Agris.cz - agrární portál

Oteplení umožnilo zemědělcům začít se setím jarních plodin

19. 3. 2012 | ČTK

Výrazné oteplení v předchozích dnech umožnilo tuzemským zemědělcům zahájit setí jarních plodin, zjistila dnes ČTK od představitelů Agrární komory. Secí stroje již vyjely na pole například v tradičních obilnářských oblastech, jako jsou Haná a jižní Morava i v úrodném Polabí. Do jaké míry poškodily únorové mrazy pole s ozimy, není podle zemědělců zatím jasné.

Již v předchozích týdnech přihnojovali zemědělci ozimé plodiny. Příchod jarního počasí jim umožnil zahájit také setí. "Sejí se první jařiny, je to na začátku, protože do doby těch teplých dnů byla půda ještě syrová," řekl ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba.

Na zhodnocení toho, jaký je po zimě stav ozimů, je podle něj ještě brzy. "Já pouze opticky můžu říci, že plochy po uplynulých třech čtyřech teplých dnech vypadají úplně jinak, než vypadaly předtím, takže možná, že ty škody nebudou až tak velké," podotkl. Agrárníci začátkem měsíce vyjádřili obavy, že mrazy plodiny vyseté na podzim poničily.

Na některých místech jižní Moravy už zemědělci s jarními pracemi začali koncem minulého týdne. Například na Břeclavsku a Znojemsku už vysévali jarní plodiny, stejně tak na písčitých a měkkých půdách na Vyškovsku a v ostatních regionech. Na severněji položených místech, například na Blanensku, zemědělci hnojí podzimní osev a zaorávají to, co zničil mráz. Podle ředitele Agrární komory Jihomoravského kraje Jaromíra Musila by měli zemědělci dnes už pracovat na většině území kraje.

Jarní práce zahájili také zemědělci z Hané. "Přihnojování již provedli, nyní už sejí, a to jařiny a cukrovku. Samozřejmě je to díky oteplení," řekl ČTK ředitel olomoucké Agrární komory Miloš Porč.

Jarní práce na polích ve Středočeském kraji začaly podle šéfky krajské agrární komory Zlaty Koukolíčkové o víkendu. Na Kolínsku zemědělci vysévali jarní plodiny, na Nymbursku zase začalo sázení raných brambor a zeleniny. "Dokonce už i v Krásné Hoře na Příbramsku mají zaseto 100 hektarů jařin," uvedla Koukolíčková. Zemědělci podle ní letos budou hospodařit na stejně velkých plochách jako loni. Hlavními zemědělskými plodinami budou pšenice a řepka.

Farmáři v Česku během podzimního setí mírně zvýšili plochy obilovin. Ve srovnání s výsledky loňského šetření, které pro ministerstvo zemědělství vypracoval Český statistický úřad, přibylo polí s ozimy, a to o dvě procenta na 984.000 ha. Opět rekordně se v letošním roce zřejmě rozšíří žlutě kvetoucí pole s řepkou. Podle údajů MZe oseli touto olejninou farmáři loni na podzim bezmála 420.000 hektarů.


Zdroj: ČTK, 19. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 23:42