Agris.cz - agrární portál

Fytosanitární opatření při pěstování kukuřice nabývají na významu

21. 3. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Rostoucí infekční tlak houbových patogenů je důsledkem vyšší intenzity pěstování kukuřice zejména pro energetické účely.

Výrazně stoupající infekční tlak houbových patogenů na kukuřici v Německu prokázal výzkumný tým University Kiel. Tato pro zemědělce nepříjemná diagnóza je důsledkem energetické změny, díky níž kukuřice jako energetická rostlina nachází v Německu stále větší uplatnění, spojené s rostoucí intenzitou pěstování, uvádí se ve výzkumné zprávě zveřejněné minulý týden.

Vědci zjistili na rostlinách kukuřice pro krmné účely (silážní, zrnové a CCM) stoupající infekční tlak houbových patogenů, zejména fuzárií. Nárůstu obsahu mykotoxinů, který vyplývá ze zvýšené intenzity pěstování a snižuje kvalitu sklizňového produktu, je proto třeba čelit agrotechnickými opatřeními. Kromě toho je třeba zvážit aplikaci specifických fungicidů k ochraně proti napadení a k minimalizaci rizik kontaminace mykotoxiny.

Podle vědců poskytují monokultury kukuřice s víceletým, opakovaným pěstováním na stejných plochách při současném minimálním zpracování půdy – přímém výsevu následné plodiny bez zpracování půdy pluhem – optimální předpoklady pro časné napadení houbami a průběh infekce v následné plodině.

Nejdůležitějším ochranným opatřením je mimo jiné výsev do půdy zpracované konvenčním způsobem a vyvážený osevní postup. Například při zpracování půdy pluhem podléhají houbové spory ulpívající na rostlinných zbytcích rozkladu, který se tak postará o „čistý stůl“. Při současně vyváženém osevním postupu tak může být dosaženo nižšího infekčního tlaku a v konečném důsledku výrazné minimalizace rizik. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-News-Phytosanitaere-Massnahmen-im-Maisanbau-verstaerken-798126.html


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 21. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:39