Agris.cz - agrární portál

Rusko pozastavilo dovoz živočišného krmiva ze zemí EU

21. 3. 2012 | ČTK

Rusko pozastavuje od 26. března dovoz bílkovinného krmiva živočišného původu ze zemí Evropské unie. Oznámila to agentura ITAR-TASS, která cituje rozhodnutí federální veterinární správy. její rozhodnutí vychází z obav šíření takzvané nemoci šílených krav a také z nutnosti harmonizovat ruskou legislativu s mezinárodní.  

Výjimku v dovozu budou podle veterinární správy tvořit rybí moučka a mléčné výrobky.    

Veterinární správa vysvětluje svoje rozhodnutí obavami, že by se v Rusku mohla rozšířit takzvaná nemoc šílených krav (bovinní spongiformní encefalopatie). Poukazuje také na nutnost sladit ruské zákonodárství s mezinárodním. Další podrobnosti ale neuvádí.    

Rozhodnutí veterinární správy se objevuje v den, kdy Moskva pozastavila dovoz živých vepřů a hovězího dobytka z Evropské unie. V tomto případě se Moskva obává zanesení schmallenbergského viru, který se od loňska objevuje v západní Evropě. Toto horečnaté onemocnění nejčastěji skotu, ovcí a koz snižuje užitkovost zvířat a může skončit jejich úhynem. Virus je zřejmě přenášen bodavým hmyzem a dle dostupných informací se dosud vyskytl ve Velké Británii, Nizozemsku, Německu a v Belgii. Kvůli tomuto viru Moskva už v polovině ledna pozastavila dovozy ovcí a koz z Nizozemska.    

Původ nového viru v Evropě dosud není znám. Podle nizozemské federace zemědělců a chovatelů je ale podobný virům, které byly v minulosti zjištěny v Austrálii a Latinské Americe. Evropské zdravotní služby vývoj viru sledují, ale zatím nevydaly žádné nařízení ani omezení dovozů zvířat ze zahraničí.    

Komisař Evropské unie pro obchod Karel De Gucht a eurokomisař pro zdraví a spotřebitelskou politiku John Dalli dnes vyjádřili hluboké zklamání nad rozhodnutím Moskvy a ve společném komuniké toto embargo označili za "neoprávněné a nepřiměřené" vzhledem k tomu, že schmallenbergský virus se netýká vepřů.   

"Rusko vysílá velmi negativní signál svým obchodním partnerům v době, kdy se snaží stát členem Světové obchodní organizace," uvedli.


Zdroj: ČTK, 21. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 21:04