Agris.cz - agrární portál

Holding LESS chce proniknout na trh s novou značkou potravin

21. 3. 2012 | ČTK

Společnost Zelená Bohdaneč, která je součástí lesnického a dřevozpracujícího holdingu LESS, chce proniknout na trh s novou značkou přírodních produktů. Výroba je soustředěna kolem sídla lesnického gigantu v Bohdanči na Kutnohorsku a zaměřuje se na ovocné destiláty a likéry, mošty či různé druhy medu. Firma se věnuje také chovu ovcí, skotu nebo produkci ryb a rybích násad. Do budoucna hodlá i exportovat, řekl dnes novinářům šéf holdingu Jan Mičánek.   

Značka Agnes je podle něj již zaregistrována a řada jejích produktů získala například i košer certifikát. Mohou tak tak být prodávány v košer obchodech, pro které je toto osvědčení nezbytné. Podle Mičánka se k tomu společnost dostala náhodou. "Košer znamená to, čemu my dneska říkáme bio, eko a tak dále. Jsou to vlastně jednoduchá pravidla pro pracovní a technologické postupy," podotkl.    

Firma v současnosti jedná o možném exportu svých produktů směrem na východ a na jih. "Ohraničovat ten trh nemá žádný smysl. Já si myslím, že začneme tady, začínáme s málem - a týká se to každého z těch projektů - ale nemáme žádné hranice. Proč by nemohl jíst naše uzené pstruhy někdo v Číně?" poznamenal Mičánek.    

Ambicí firmy je také propojit nabídku tradičních přírodních potravin s turistikou. V Bohdanči proto společnost začala loni na podzim stavět společenské a sportovní centrum s restaurací a penzionem. Jeho součástí bude i víceúčelové hřiště pro tenis, volejbal, basketbal, kopanou, půjčovna loděk nebo lanové a lezecké centrum.    

Mičánek připomněl, že Bohdaneč leží poblíž velkých aglomerací, jako jsou Praha, Kolín nebo Kutná Hora, navíc je v ní plno rekreačních chat a chalup. "Sledujeme, že lidi už začíná zajímat i trošku něco jiného než jen Kanárské ostrovy, že se tady zvyšuje návštěvnost. Chceme být těmi, kteří nabídnou nějakou službu a zatraktivní to místo pro lidi, kteří se chtějí vydat v zimě na běžky, v létě na houby nebo na ryby," uvedl.    

K ovocnému lihovaru, který v Bohdanči funguje už 11 let, loni přibyla moštárna a firma se nově orientuje i na včelařství. V současnosti provozuje ve středních Čechách a na Vysočině 1100 včelstev a dalších 1000 by k nim mělo v ještě letos přibýt. Pstruhová farma u Ledče nad Sázavou produkuje 20 tun ryb ročně a v budoucnu by se měla dostat na dvojnásobek. Firma také v okolí Bohdanče chová ovce a skot, a to odolná plemena, která jsou celoročně na pastvinách. "Jsou celoročně venku, nemáme pro ně žádné přístřešky ani kravíny," uvedl Mičánek.    

Společnost na rozjezd každého z projektů zatím vynaložila kolem 10 až 20 milionů korun. Podle Mičánka je ale vyčíslení přesných nákladů obtížné. "Ono je to strašně těžké. Sedíme teď v Ostrově v areálu, který je ve vlastnictví firmy Zelená Bohdaneč a firma LESS je tady v nájmu. Rekonstrukce toho všeho stála nějakých 160 milionů korun, ale neslouží to žádnému z těch projektů. Takže těžko to nějak rozdělovat. Je potřeba rozlišit nemovitosti, technologie, pozemky, protože spousta pozemků není našich, ale máme je v nájmu," namítl.    

Firmy skupiny LESS se zabývají především obhospodařováním lesů, obchodem se dřevem, dřevařskou a pilařskou výrobou, dopravou dřeva a službami v této oblasti. Předloni holding dosáhl obratu téměř 5,7 miliardy korun, meziročně to představovalo nárůst zhruba o polovinu. Čistý zisk v tomto období vzrostl více než trojnásobně na 108,5 milionu Kč. Loňský konsolidovaný obrat skupiny by měl dosáhnout osmi miliard korun. Historicky poprvé by se skupina měla dostat do ztráty, kterou odhaduje na 150 milionů korun.


Zdroj: ČTK, 21. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 13:38