Agris.cz - agrární portál

GM-plodiny s upraveným složením mastných kyselin

22. 3. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Jedním z cílů genových modifikací (GM) je zlepšení nutriční hodnoty. Stále se zvyšuje spektrum kulturních plodin se složením, které bylo upraveno pomocí GM. Podařilo se vyvinout dva typy sójových bobů s geneticky modifikovaným složením mastných kyselin (MK), které jsou v současné době ve fázi komercializace pro evropský trh. Jedná se o sóju s vysokým obsahem kyseliny olejové nebo s vysokým obsahem kyseliny stearidonové (n-3 MK).

Oleje s vysokým obsahem mononenasycené kyseliny olejové, a současně nízkým obsahem polynenasycených MK jsou významné při výrobě tuků na pečení a smažení. Nová GM-sója má snížený podíl polynenasycené kyseliny linolové o 5 – 15 % při zvýšení obsahu kyseliny olejové. Takový olej je konkurenceschopný s řepkovým a se slunečnicovým bohatším na kyselinu olejovou („high oleic“). Je otázkou, jak může být tento olej úspěšný v Evropě, kde mu konkuruje právě tradičně používaný řepkový a slunečnicový olej. V USA je situace jiná, tam jsou pěstitelé, výrobci a spotřebitelé olejů značně orientováni na sóju.

V případě sójového oleje s vysokým obsahem kyseliny stearidonové (SDA, 18:4, n−3) se jedná o produkt, který je ve výživě nedostatkový (tzn. omega-3 mastné kyseliny), které  jsou získávány především z rybích olejů. Proto by mohl být na trhu konkurenceschopný.

Ernährung, 36, 2012, č. 1, s. 12-18


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 22. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 18:15