Agris.cz - agrární portál

Pekaři: Kvůli drahým vejcím zřejmě vzroste cena cukroví i pečiva

22. 3. 2012 | ČTK

Kvůli prudce rostoucím cenám vajec, které se od začátku letošního zvýšily až o sto procent, zřejmě podraží cukrářské i některé pekařské výrobky. ČTK to dnes sdělil předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Cena vajec šla nahoru poté, co jejich produkce v EU letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích.

"Pekařský a cukrářský obor se dlouhodobě potýká s neustálým růstem nákladových položek, jako jsou pšeničná a zejména žitná mouka, olej, máslo, mák, cukr, energie, pohonné hmoty či potravinářské obaly. Nyní k těmto položkám přibyla i vejce," uvedl Dřízal. Podle něj je proto téměř jisté, že se náklady související se zdražením vajec musí promítnout do odbytových cen cukrářských a některých pekařských výrobků.

Dřízal upozornil, že pro některé, zejména malé a střední pekaře a cukráře, může být neustálé zdražování vstupů likvidační. "Mnozí z nich již dnes 'melou z posledního' a zvažují ukončení činnosti. Pekaři i cukráři chtějí nabízet kvalitní produkty, ale to v dnešních podmínkách vyžaduje i zvýšené náklady," podotkl.

Dřízal s poukazem na údaje Českého statistického úřadu připomněl, že zatímco ve druhém týdnu letošního roku činila průměrná cena vajec v obchodech 2,74 koruny, tak do 11. týdne vzrostla na 5,11 koruny. Průměrná cena kilogramu vaječné melanže, což jsou vyklepaná čerstvá vajíčka ošetřená pasterizací, podle něj vzrostla z 45 korun na 65 korun.


Zdroj: ČTK, 22. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 02:19