Agris.cz - agrární portál

Agrární komora se obává, aby škrty nezasáhly výzkum

22. 3. 2012 | ČTK

Agrární komora (AK) se obává, aby plánované škrty ve státním rozpočtu nezasáhly zemědělský výzkum. Pokud by se tak stalo, byla by to katastrofa, řekl dnes novinářům šéf komory Jan Veleba. Práce výzkumníků má podle něj velký ekonomický přínos pro zemědělskou praxi. Jak vyplývá z údajů, které ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství (MZe), celkové výdaje na vědu a výzkum v jeho resortu skutečně kvůli rozpočtovým škrtům letos meziročně klesnou o víc než desetinu.

Zatímco loni dosáhl rozpočet na výzkumnou činnost 812 milionů korun, letos kvůli vládním škrtům a ekonomickému vývoji klesl na 722 milionů Kč. MZe si však prý uvědomuje důležitost vědeckého bádání v zemědělské oblasti, navrhuje proto příští rok zvýšení výdajů na 787 milionů korun. "Zvýšení navrhovaných výdajů MZe proti roku 2012 je v oblasti institucionálních výdajů, které byly pro kapitolu MZe v roce 2012 výrazně kráceny," upřesnil mluvčí resortu Jan Žáček.

Evropa zejména kvůli malému zájmu o biotechnologie v zemědělské výrobě začíná zaostávat za ostatními světadíly, uvedl Veleba. "V příštích deseti letech USA díky přenosu technologií z výzkumu do praxe zvednou svou agrární výrobu o 15 až 20 procent, Brazílie o 40 procent, zatímco v Evropské unii to budou pouhá čtyři procenta," citoval dnes Veleba z nedávné zprávy poradce americké vlády pro biotechnologie.

Podle Veleby je pozitivní vliv agrárního výzkumu na ekonomiku zemědělské výroby nezpochybnitelný. "Když připustíme, že díky novým odrůdám zvýšíme výnos pšenice v České republice o 0,3 tuny na hektar, což naprosto reálné číslo, tak je to při současné ceně jedna miliarda korun za jediný rok," uvedl příklad šéf agrárníků, podle něhož je škoda, že si pozitivní dopad nejnovějších vědeckých poznatků neuvědomují také politici.

Většina Evropy odmítá biotechnologie pod vlivem ekologických aktivistů, kteří upozorňují, že geneticky modifikované plodiny (GMO) mohou být nebezpečné lidskému zdraví a přírodě. Mnohaleté vědecké výzkumy a testy po celém světě včetně Evropy ovšem žádné z uváděných rizik neprokázaly.


Zdroj: ČTK, 22. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 03:20