Agris.cz - agrární portál

Dvě největší likérky uvažují o vlastních zdrojích vajec i mléka

23. 3. 2012 | ČTK

Dvě největší české likérky začaly uvažovat o tom, že si začnou obstarávat klíčové suroviny samy. Ústecko-prostějovský Granette dnes oznámil, že přemýšlí o pěstování cukrové řepy a zřízení vlastního kravína. Novináře o tom dnes informoval mluvčí firmy Petr Maxa. Podobný záměr avizoval o den dříve největší hráč na trhu, plzeňský Stock. Ten začal hledat vlastní zdroj vajec pro vaječný koňak.

Motivace obou likérek je zřejmá: prudce rostoucí ceny surovin na trhu, což pak ve výsledku prodražuje výrobu. Stock si zadal zpracování studie, která analyzuje možnosti kapitálového vstupu do některé z firem produkující vejce nebo vybudování vlastního chovu na zelené louce, a Granette za ním zůstal pozadu jen jeden den.

"Jelikož společnost vlastní u Valtířova na Ústecku ornou půdu, zabývali se členové užšího vedení společnosti intenzivně na své první jarní poradě možností začít na svých polích pěstovat cukrovou řepu," uvedl Maxa. Vlastní pozemky chce firma využít i jako pastviny pro dobytek. "Na přetřes přicházejí i úvahy vybudovat vlastní kravín, a tím pádem se stát nezávislými na dodávkách mléka," dodal Maxa. Jak reálné tyto myšlenky jsou, blíže nespecifikoval.

Kdyby Granette skutečně začal u Ústí i se zemědělstvím, dostal by se do poněkud paradoxní situace: před necelým měsícem oznámil, že ve svém závodě v Ústí ukončí výrobu a přesune ji do Prostějova. Tamní Starorežnou Granette koupila v roce 2010 a o rok později se s ní spojila do jedné firmy. Tehdy měla dohromady 126 zaměstnanců. V Ústí by mělo do budoucna zůstat jen vedení společnosti, vývoj nových výrobků, ekonomický, obchodní a marketingový úsek.

Ústecká část společnosti vznikla na začátku roku 2008 odštěpením z někdejší nápojové firmy Drinks Union, jejíž zbytek později pohltil nadnárodní pivní koncern Heineken. Hlavními produkty jsou ochucené vodky a likér Stará myslivecká. Ten byl doma v Ústí předchozích 164 let a patří mezi značky, s nimiž se město identifikuje, teď se ale bude stěhovat. Od roku 2006 stoupl likérce roční prodej alkoholu z šesti milionů litrů až na 7,3 milionu v roce 2009, po fúzi se dostal přes deset milionů litrů.


Zdroj: ČTK, 23. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:14