Agris.cz - agrární portál

Prodej italského vína loni stagnoval, vývoz však stoupl o 13 pct

26. 3. 2012 | ČTK

Tržby z prodeje italského vína loni činily 12 miliard eur (295,5 miliardy Kč), což bylo zhruba stejně jako v roce 2010. Důvodem byl slabý prodej na domácím trhu, který vyrovnal i růst vývozu o 13 procent na 4,4 miliardy eur, uvedla agentura Reuters. Itálie je druhým největším producentem vína na světě a největším vývozcem podle objemu.

Itálie loni vyvezla 2,4 miliardy litrů vína. To bylo zhruba 55 procent celkové produkce. Vývoz vína poprvé překonal objem spotřeby na domácím trhu v roce 2010 a Itálie se stále více zaměřuje na zahraniční trhy, jako USA, Rusko a Čínu. USA jsou největším trhem s vínem na světě a prodej italského vína zde loni stoupl o 16 procent. Asi třetina italského vývozu vína směřuje do USA.

"Budoucnost patří vývozu," řekl agentuře Reuters na veletrhu vína v italské Veroně předseda italského svazu vinařů Unione Italiana Vini (UIV) Lucio Mastroberardino. "Spojené státy, Severní Amerika zůstanou dlouho největším trhem pro italské víno. Vývoz do Číny a Indie ukazuje velký procentní růst, ale objem prodeje je stále velmi malý. Lidé zde teprve objevují víno," dodal. Asie by se ale v budoucnosti mohla stát největším vývozním trhem pro italské víno, protože příjmy zde rostou a lidé jsou stále ochotnější utrácet za vína vysoké kvality, stejně jako za luxusní auta a produkty. Vinaři upozorňují na to, že všechny velké značky, od automobilek po módu, již prodávají více v Číně než v USA.

Na trhu se však také zvyšuje konkurence, a to nejen z Francie ale i z Austrálie či jižní Ameriky a Afriky. Italští vinaři se proto rozhodli spojit síly s místními výrobci luxusního zboží. Členové svazu italského luxusního průmyslu Altagamma již souhlasili, že doplní své módní přehlídky a další významné události o domácí vína.


Zdroj: ČTK, 26. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 18:18