Agris.cz - agrární portál

Produkce medu na jižní Moravě byla loni nadprůměrná

27. 3. 2012 | ČTK

Včelaři na jižní Moravě loni vyprodukovali zhruba o půl milionu kilogramů medu více než v předchozím roce. Podle informací Českého svazu včelařů to bylo přes 1,3 milionu kilogramů medu, v roce 2010 přitom 805.923 kilogramů. Po několika letech nepříliš dobré snůšky některá včelařství hlásila rekordní produkci. I letošní počasí zatím včelstvům přeje, snůška by mohla být velmi dobrá, řekli dnes ČTK někteří jihomoravští včelaři.

"Ty roky předtím byly špatné, ale loni byla snůška nadprůměrná. Já jsem měl například 34 kilogramů medu na jedno včelstvo, někteří včelaři měli i víc," řekl brněnský včelař Milan Žižka. Běžná produkce medu na jedno včelstvo je přitom podle dostupných informací v průměru deset až 12 kilogramů. "Můj otec pracuje ve včelařství od roku 1985 a tolik medu, co bylo loni, nepamatuje," potvrdil i Lubomír Vozdecký mladší ze Včelařství Vozdečtí v Kuřimi.

Na loňskou mimořádně dobrou produkci medu by mohli včelaři navázat i letos, dosavadní suché a teplé jaro včelám přeje. Únorové silné mrazy jim příliš neublížily. "Včely přezimovaly dobře, zásob měly hodně. Jaro je dobré, včely tahají hodně pylu a díky tomu předpokládáme, že včelstva budou silná," řekl Vozdecký. Podle jeho informací mají v současné době někteří včelaři problém s varroázou, což je roztočem způsobené infekční onemocnění včel. "My jsme to zaznamenali také, ale moc ztrát nemáme," řekl Vozdecký.

S předpokladem letošní snůšky jsou včelaři zatím opatrní, záležet podle nich bude i na letním počasí. Pokud léto nebude příliš chladné a deštivé, mohla by být podle nich snůška medu opět dobrá.


Zdroj: ČTK, 27. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 23:27