Agris.cz - agrární portál

TZ - Úspěšným hospodařením a efektivní správou volných financí narostly volné finanční prostředky Lesů ČR za 2 roky o 7,2 miliardy!

27. 3. 2012 | Lesy České republiky, s. p.

Objem volných finančních prostředků Lesů ČR jen za roky 2010 a 2011 narostl o 7,2 miliardy korun na současných 13 miliard. Tohoto výrazně nadstandardního navýšení se LČR  podařilo dosáhnout díky vynikajícím hospodářským výsledkům podniku v uplynulých dvou letech a díky efektivní správě volných finančních prostředků. V souvislosti s volnými financemi Lesů ČR se v médiích objevují nepravdivá tvrzení, neopodstatněné domněnky a různé dezinformace, které podnik bezdůvodně a účelově poškozují. Nepodložené pochybnosti o hospodaření s volnými financemi se vyskytují i v kontrolní zprávě NKÚ. Jakékoliv informace, zpochybňující nakládání s volnými finančními prostředky LČR, jsou nepravdivé a účelově zkreslované, a lze je snadno vyvrátit.

Nárůst volných financí za 2 roky:

6,7 miliardy z hlavní činnosti a 0,5 miliardy z výnosů finančního majetku

Historicky nejvyšší hospodářské výsledky Lesů ČR za poslední 2 roky umožnily navýšit volné finance o více než 6,7 miliardy. Efektivní správou finančního majetku za stejné období se částka navýšila o další půl miliardy korun. „Při správě volných financí postupujeme naprosto transparentně a s péčí řádného hospodáře – výnos půl miliardy hovoří jasně a nezpochybnitelně! Naší snahou je co nejefektivnější správa finančních prostředků s využíváním běžných nástrojů finančního trhu.  Za mého působení v čele podniku se nám podařilo vytěžit pro podnik a tím pro stát maximum možného zhodnocení volných peněz,“ podotýká generální ředitel podniku Svatopluk Sýkora.

Transparentní výběr správců portfolií, úložky s krátkou dobou splatnosti

Volné finanční prostředky podniku jsou uloženy na běžných finančních produktech u zavedených a transparentních finančních institucí v ČR. Podnik s nimi hospodaří zcela obvyklým a standardním způsobem, využívá klasické finanční instrumenty, například termínované vklady, směnky, dluhopisy, atd. Lesy ČR trvale sledují vývoj úrokových sazeb na depozitním trhu a průběžně hodnotí finanční instituce, aby byly pro podnik  zajištěny co nejvýhodnější podmínky, nejvyšší zhodnocení a bezpečnost úložek.  Při výběru peněžních ústavů Lesy ČR vždy vybírají tu nejvýhodnější. Lesy ČR pro zajištění disponibility volných peněz do státního rozpočtu využívají krátkodobé produkty s dobou trvání 3 ž 12 měsíců. K případnému poskytnutí je však nutná změna zákonů. „Aktuálně by mohlo být k dispozici cca 5,5 miliardy korun,“ uvádí Svatopluk Sýkora.

Desinformace v médiích

V souvislosti s volnými financemi Lesů ČR se v médiích objevují nepravdivá tvrzení, neopodstatněné domněnky a různé dezinformace, které podnik nepodloženě a účelově poškozují. Například nepravdivá informace, že Lesy ČR mají u společnosti Key Investments uloženo 6 miliard korun. „Tato informace je zcela nesmyslná - u této společnosti nemají Lesy ČR uloženou ani korunu,“ zdůrazňuje Svatopluk Sýkora. „Finance ve výši cca 80 milionů korun, které uvedená společnost v minulosti podniku spravovala, byly podniku vráceny v roce 2010 do poslední koruny včetně příslušných úroků. Poté byla spolupráce ukončena,“ uvádí na pravou míru generální ředitel Lesů ČR. „Navýšení finančního majetku LČR a jeho zhodnocení o částku 7,2 miliardy korun za pouhé 2 roky jasně dokládá, že podnik hospodaří s volnými finančními prostředky zodpovědně, dobře, úspěšně a efektivně, což se ne každému daří. K uváděným nepravdám o hospodaření LČR s volnými financemi nebo k pochybnostem při jejich správě lze jen uvést, že málokdo se může pochlubit takovým nárůstem a nadstandardním zhodnocením finančního majetku, jako Lesy ČR,“ uvádí Svatopluk Sýkora.

Lesy ČR informují podrobně o stavu finančního majetku dle peněžních ústavů na svých webových stránkách v sekci „Informace pro veřejnost“.

KONTAKT:

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

E-mail: Boublik@lesycr.cz


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 27. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 07:24