Agris.cz - agrární portál

V některých obchodech před Velikonocemi asi nebudou bílá vejce

30. 3. 2012 | FinančníNoviny.cz

Některé obchody zřejmě nebudou mít před Velikonocemi v nabídce bílá vejce, která jsou nejvhodnější ke zdobení. Vejce s bílou skořápkou mají na pultech obchodů tradičně malé zastoupení, přičemž letos je jich na předvelikonočním trhu kvůli zpřísnění podmínek pro chov slepic v EU výrazně méně než v předešlých letech. Mnozí obchodníci proto mají problém se zajištěním jejich dodávek. Lidé, kteří chtějí podarovat koledníky vlastnoručně malovanými vejci, letos za ta bílá navíc zaplatí takřka dvojnásobnou cenu než loni.

Bílá vejce zatím nejsou k dostání například v hypermarketech a supermarketech Albert. "Čeští dodavatelé vejce s bílou skořápkou téměř vůbec neprodukují, a proto byla v minulosti dovážena ze zahraničí. Vejce s bílou skořápkou jsme v uplynulých letech dováželi od polských dodavatelů. Jejich chovy však nesplňují nové normy EU a v tomto roce od nich již neodebíráme," sdělila ČTK mluvčí sítě prodejen Albert Judita Urbánková, podle které se společnost ještě snaží dodávky bílých vajec zajistit.

Podobná situace panuje krátce před Velikonocemi také v diskontních prodejnách Lidl. "Momentálně v prodeji bílá vejce nemáme. S ohledem na složitou situaci na trhu s vejci nedokážeme v tuto chvíli říci, zda budou v prodeji vejce s bílou skořápkou," uvedla mluvčí společnosti Lidl ČR Lucie Borovičková.

Naopak k dostání jsou nyní bílá vejce v supermarketech Billa. "Objednávky jsme uskutečnili tak, aby podle našich zkušeností z minulých let pokryly zájem našich zákazníků. Všechna bílá vejce jsou dovezená z Holandska, v ČR je tento sortiment nedostupný," uvedla mluvčí společnosti Billa Gabriela Bechynská.

Bílá vejce mají v nabídce také obchodní řetězce Tesco a Globus. "Na Velikonoce jich bude v našich obchodech dostatek," řekla ČTK mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová. Hypermarkety Globus objednaly bílá vejce v Holandsku. "Množství objednaných vajec je srovnatelné s minulými roky v období Velikonoc," uvedl mluvčí Globus ČR Libor Tomáš, podle kterého nabídka bílých vajec v prodejnách Globus bude stačit na pokrytí zvýšené poptávky.

Cena bílých vajec ve srovnání s loňskem prudce vzrostla. Například v prodejnách Tesco před loňskými Velikonocemi stálo balení šesti bílých vajec 22,9 koruny a letos jeho cena vyskočila na 38,9 koruny. Cena vajec na tuzemském trhu prudce vzrostla poté, co jejich produkce v EU letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích.

Bílými vejci obchody neoplývají ani v průběhu roku. Drtivou část nabídky představují vejce hnědá a bílá tvoří jen několik procent dodávek. Hnědá vajíčka mají totiž pevnější skořápku, a jsou proto vhodnější pro maloobchodní prodej.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 30. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 12:50