Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR podaly kvůli kontrole trestní oznámení na člena NKÚ

30. 3. 2012 | FinančníNoviny.cz

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) podal trestní oznámení na člena Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Jiřího Kalivodu, kvůli jeho výrokům pro média k výsledkům nedávné kontroly NKÚ v podniku. Kontrolor prý mohl spáchat trestné činy pomluvy a zneužití pravomoci veřejného činitele. LČR také podaly podnět Kárné komoře NKÚ k zahájení kárného řízení vůči Kalivodovi. ČTK to dnes sdělil mluvčí LČR Zbyněk Boublík. NKÚ uvedlo, že nebude rozhodnutí lesů komentovat.

Kalivoda vedl kontrolu NKÚ v Lesích ČR. Kontroloři například zjistili, že podnik porušil ve dvou případech zákon o veřejných zakázkách, a to u nákupu vozů pro vedení podniku a u zakázky na dražby zbytného nemovitého majetku. NKÚ měl výhrady i k dalším postupům státních lesů. Lesy ČR, které spravují polovinu lesů v zemi, závěry kontroly NKÚ odmítly.

Lesům ČR vadí zejména Kalivodovo vyjádření k údajnému nehospodárnému nakládání s majetkem státu a porušování zákona o veřejných zakázkách. Například v TV Nova Kalivoda uvedl, že některé zjištěné nedostatky jsou tak závažné, že je NKÚ analyzuje zvažuje trestněprávní odpovědnost. Kalivoda také nevyloučil podání trestního oznámení.

Kalivodova vyjádření podle Lesů ČR nemají oporu v kontrolním závěru NKÚ. Podnik je podle Boublíka považuje "za způsobilá hrubě porušit práva osob jednajících jménem Lesů ČR a tím i Lesů ČR samotných". Lesy ČR proto podle něj podaly orgánům činným v trestním řízení podnět k prošetření celé věci v trestním řízení.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 30. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 22:12