Agris.cz - agrární portál

Na zemědělských veletrzích v Brně udělena ocenění Grand Prix

2. 4. 2012 | ČTK

Zlatými medailemi a oceněním Grand Prix odměnila odborná komise nejlepší exponáty prezentované na čtveřici zemědělských veletrhů, které se ode dneška konají na brněnském výstavišti. Jde o největší akci svého druhu v Česku. Porota vybírala z více než stovky nejmodernějších výrobků, oceněno jich bylo 16, informovala ČTK mluvčí veletrhu Martina Kremlová. Nejvíce cen porota tradičně udělila na veletrhu zemědělské techniky Techagro.

V kategorii traktory získal ocenění CLAAS AXION 900. Jde o těžký stroj s výkonem 410 koní, který má motor má uložený ve speciálním ochranném rámu. Lze jej lehce ovládat multifunkční pákou. V kategorii strojů pro zpracování půdy byl odměněn Pluh Diamant 11 V 6+1 L100 od společnosti LEMKEN. Jeho výhodou je ve srovnání se starými modely vyšší výkon a úspora nafty.

Ze strojů byl dále odměněn přesný secí stroj Väderstad Tempo a samojízdný postřikovač Amazone Pantera 4001. Postřik lze ve stroji řídit podle GPS, což zemědělci snižuje nejen spotřebu nafty, ale i hnojiv. V kategorii stroje a zařízení pro sklizeň a posklizňovou úpravu byla udělena zlatá medaile za věžovou sesypnou sušárnu GSI (typ T) od firmy GSI Group. Má jednoduchou konstrukci, vysokou výkonnost a hlavně malé nároky na zastavěnou plochu. Dalším oceněným z této kategorie je stroj BIOPRO VV 05 pro odběr vzorků zrnin z dopravních prostředků.

Ze strojů pro chov zvířat byl ohodnocen i český výrobek CARP - FEED firmy Agrico. Jde o zařízení pro automatické krmení kaprovitých ryb. Zlepšuje využití krmiva a produkci ryb. Dalším oceněným je automatický systém řízení klimatu AGEVENT-100, jenž je určen zejména pro chovy drůbeže.

Z osiv prezentovaných na Techagru získala zlatou medaili první česká pšenice - jarní Astrid zajišťující vysoké výnosy. Mimořádná cena Techagra byla udělena za nově vyvinutý systém kontroly teleskopického manipulátoru Merlo C.D.C.

Grand Prix veterinárního veletrhu Animal Vetex získal krmný systém RescuePig určený pro odchov selat s nízkou porodní hmotností. Jde o mléčnou směs s vysokými nutričními hodnotami.

Zlaté medaile mezinárodního lesnického veletrhu Silva Regina dostala motorová ruční pila HUSQVARNA 560XP AUTOTUNE s moderním vstřikováním paliva, dále softwarový program Procesní řízení lesní výroby a vůz pro přepravu dřeva - TATRA PHOENIX, T158. Na veletrhu Biomasa získaly ocenění dva produkty. Jde o linku MGL 400 na výrobu takzvaných pelet z rostlinné biomasy firmy Kovo Novák a briketovací lis BRIKSTAR od společnosti Briklis.

Čtveřice zemědělských veletrhů, která se nyní koná v Brně, je mimořádnou událostí nejen pro tuzemské zemědělce a výrobce, ale řadí se i k nejvýznamnějším akcím svého druhu v Evropě. Potrvá do středy.


Zdroj: ČTK, 2. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 06:07