Agris.cz - agrární portál

Zetor chce letos zvýšit prodej traktorů na více než 5000

2. 4. 2012 | ČTK

Brněnský Zetor chce letos zvýšit prodej traktorů ze 4500 na více než 5000. Firmě k tomu mají pomoci i novinky. Jednu z nich, nový model Forterra HSX s výkonem přes sto koňských sil, představil dnes na veletrhu v Brně. Podle firmy jde o univerzální traktor, ke kterému zemědělci mohou připojit několik typů zemědělského nářadí. Zetor chce letos nabídnout i nový model malého traktoru. Představí jej na podzim, řekli dnes zástupci firmy ČTK.

Podle výrobního ředitele společnosti Mariána Lipovského růstu prodejů nasvědčují čísla z letošního ledna a února. "Meziročně jsme na dvojnásobku. Tyto výsledky nám předpovídají dobrý rok," uvedl Lipovský.

Značka Forterra není na trhu novinkou, momentálně ale patří k nejprodávanějším z produkce Zetoru, hned po řadě Proxima. Zetor pro letošek nachystal některé inovace, které se týkají zejména pětistupňové převodovky. Stroj má větší rozvor, který přináší lepší stabilitu traktoru.

Další novinkou Zetoru má být nový model malého traktoru, který má konkurovat levným dovozům z Asie. Firma jej chce představit na podzim. Dnes zástupci společnosti jeho vývoj nechtěli komentovat. Lipovský přípravu výroby potvrdil. "V posledním kvartále chceme vyrobit kolem 300 těchto traktorů. Název zatím není jasný," uvedl Lipovský.

Podle něj Zetor plánuje inovace výrobků i v dalších letech. Vrací se také k plánu uvést na trh velký traktor Maxterra s výkonem do 200 koní. "Kvůli krizi jsme tyto plány museli odsunout, asi na rok 2014," uvedl Lipovský.

Brněnský Zetor loni podle předběžných hospodářských výsledků vydělal 118 milionů korun. Konsolidovaný zisk výrobce traktorů stoupl meziročně o dvě procenta. Firma loni zvýšila počet zaměstnanců o 11 procent na 839.


Zdroj: ČTK, 2. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 01:43