Agris.cz - agrární portál

Vlivem poklesu chovu zvířat má ČR víc kapacity na výrobu biopaliv

3. 4. 2012 | ČTK

Vlivem poklesu chovu hospodářských zvířat má ČR více kapacity na výrobu biopaliv z řepky. Do roku 2020 by biopaliva mohla tvořit deset procent celkového množství paliv. Na veletrhu Biomasa v Brně to v pondělí ČTK řekl ředitel Českého sdružení pro biomasu CZ Biom Jiří Trnka.

Kvůli klesajícímu počtu chovných zvířat nemusí zemědělci pěstovat tolik plodin na jejich výkrm. Často pak řeší, co na pole vysadit. "Alternativou je právě řepka, ze které se potom vyrábí biopaliva. Dobré je, že na ně vypěstujeme plodiny, vyrobíme ji i spotřebujeme ve stejném regionu, není potřeba nic dovážet," vysvětlil Miroslav Bažata z Agropodniku v Jihlavě, který bionaftu vyrábí.

Spotřeba biopaliv v ČR roste, v roce 2010 se projezdilo 184.000 tun FAME biodieselu, v roce 2011 to bylo 245.000 tun. Při používání bionafty je potřeba počítat s častější výměnou palivového filtru a četnějšími kontrolami, také spotřeba je mírně vyšší. Celkově je ale provoz například zemědělského stroje na bionaftu výhodnější než provoz na běžná paliva. U provozu traktoru Zetor Forterra 9641 vypočítali odborníci společnosti BIOM CZ úsporu 14.592 korun za rok včetně započítání zvýšených nákladů.

Podle Trnky je v českých podmínkách reálné, že do roku 2020 budou v ČR vyrobená biopaliva tvořit deset procent všech paliv. V v ČR je pět výroben bionafty, které v roce 2011 vyrobily přes 210.000 tun tohoto paliva. Hrubá spotřeba přitom byla 245.216 tun bionafty. Bionafta má o 30 procent nižší spotřební daň než běžná motorová nafta, zvýhodněné je i danění v zemědělské prvovýrobě tzv. zelené nafty.

Podle Trnky je v české společnosti rozšířená nedůvěra vůči bionaftě, která ale postupně opadává a spotřeba tohoto paliva se zvyšuje. "Největší využití bionafty je v dopravě, chceme ji ale zavést i jako palivo pro zemědělské stroje," přiblížil Trnka svoji misi na brněnském veletrhu. Biopaliva lze čerpat na 24 místech po celém Jihomoravském kraji.

Barbora Měchurová kš


Zdroj: ČTK, 3. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:41