Spotřebitelé akceptují kančí maso
3. 4. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Kanci se nevyznačují jen lepší masnou užitkovostí, ale i jejich maso je akceptováno spotřebiteli, jak prokázalo šetření Výzkumného ústavu ekologického zemědělství (FiBL) v Rakousku. V rámci krmivářského pokusu bylo zjištěno, že při výkupní ceně 2,58 €/kg jateční hmotnosti je možné u kanců dosáhnout v průměru o 11 eurocentů za kilogram vyšší zisk než u kastrovaných zvířat.
Kanci podle FiBL v průměru měli vyšší jatečnou výtěžnost - 59 %, vepři naproti tomu pouze 56,5 %. Také ve Výukovém a výzkumném centru ve Welsu byla porovnávána užitkovost kanců a vepřů z ekologického chovu. V tomto případě průměrné denní přírůstky živé hmotnosti u kastrovaných zvířat sice byly s 1 039 g vyšší než u kanců, kteří dosáhli jen 918 g; kanci však na jednotku přírůstku spotřebovali o 0,4 kg méně krmiva. Také v tomto experimentu měli kanci vyšší jatečnou výtěžnost (58,5 %) v porovnání s vepři (55,7 %).
Pro zodpovězení otázky, jakou roli hraje kančí zápach při konzumaci vepřového masa, byl proveden test u 750 osob citlivých na kančí zápach masa, jak informoval časopis Bio Austria. Přibližně 40 % laických hodnotitelů nepocítilo u masa žádnou změnu pachu. Testovány byly typické masné výrobky z vepřového masa, které byly vyrobeny z masa kanců, prasnic a vepřů. Čtyři z pěti osob hodnotily výrobky z masa s lehkým nádechem kančího zápachu jako „ne tak dobré“, zatímco výrobky z masa s výraznější pachovou odchylkou, např. salámy, obdržely od spotřebitelů nejlepší ohodnocení.
Verbraucher bemerken Ebergeruch im Fleisch kaum
DLG-Mitteilungen, 2010, č. 2, s. 11
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 3. 4. 2012
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 21:25