Agris.cz - agrární portál

Podnikatelé chtějí v EU prodávat velbloudí mléko z Maroka

3. 4. 2012 | ČTK

Velbloudí mléko a výrobky z něj chce skupina německých a marockých podnikatelů dovážet do Evropské unie. Informoval o tom server arabianbusiness.com. Mléko z velbloudí farmy má být zpracováváno v závodu v zóně volného obchodu u města Tanger na severu Maroka. První dodávky velbloudího mléka by se prý do evropských obchodů mohly dostat v polovině roku 2013.

Mléko má pocházet z farmy, kde se bude chovat asi 2200 velbloudů. Jedním z prvních výrobků má být dětský zásyp na bázi velbloudího mléka, řekl Arabian Businees spoluzakladatel skupiny Vitamol Camel Dairy and Products, Němec Malik Dakdaki. Půjde prý o první takový výrobek na světě.

Skupinu Vitamol Camel Dairy and Products založili Dakdaki, Martin Wilke z Německa a Maročan Abdal Kádir Saúdí. Povolení k prodeji výrobků z velbloudího mléka v EU prý má jako vůbec první firma na světě. Svou nabídku plánuje rozšířit prakticky do celého světa a počítá s ročními tržbami 25 milionů dolarů (465,2 milionu korun). Do projektu chtějí zakladatelé investovat 40 milionů dolarů (744,5 milionu korun).

Velbloudí mléko má podle některých hlasů pětkrát víc vitamínu C než kravské a přispívá ke snižování hladiny cukru v krvi u diabetiků. V Evropě se již některé výrobky z něj prodávají. Koncem roku 2011 začala své výrobky ve Švýcarsku prodávat firma Al Nassma ze Spojených arabských emirátů, jeden z předních výrobců čokolád z velbloudího mléka.

Brusel dovoz velbloudího mléka podle Dakdakiho dosud zakazoval, údajně kvůli obavám týkajících se hygieny a dalším problémům. Mlékárnám ze SAE Brusel podle webu dovoz do členských států EU kvůli podobným obavám nechce povolit dřív než v roce 2013.


Zdroj: ČTK, 3. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 05:54