Agris.cz - agrární portál

ZD Senice na Hané spustí na konci dubna provoz minimlékárny

5. 4. 2012 | ČTK

Zemědělské družstvo Senice na Hané, které patří k největším zemědělským podnikům v regionu, zahájí zřejmě na konci dubna provoz minimlékárny ve svém areálu v nedaleké Náměšti na Hané. V provozovně bude vyrábět jogurty, zakysanou smetanu, tvaroh a sýry. Náklady na vybudování minimlékárny dosáhnou zhruba pět milionů korun. ČTK to dnes řekl předseda představenstva společnosti Jaroslav Navrátil.

Družstvo se pustilo do investice ve druhé polovině loňského roku. "Projekt nyní spěje do finále. Okruh odběratelů teprve dáváme dohromady, určitě se ale budeme chtít účastnit farmářských trhů," uvedl Navrátil.

Minimlékárna by měla podle něj zpracovávat denně asi 1000 litrů mléka. "Zpočátku to tak bude, její kapacita je ale větší. Každopádně ale výroba mléčných výrobků nebude stěžejní činností družstva," řekl předseda senické společnosti.

Zemědělské družstvo Senice na Hané chová asi 530 krav. Denní svoz mléka firmy činí zhruba 11.000 litrů. Společnost ho dodává zpracovatelům mléka, například výrobci sýrů Orrero z Litovle. Družstvo dále provozuje v Olomouci dva mléčné automaty a dodává několika provozovatelům restauračních zařízení a jídelen pasterizované mléko.

Kromě živočišné výroby se Zemědělské družstvo Senice na Hané zabývá produkcí sladovnického ječmene, pšenice, cukrovky, kukuřice, máku či chmele.


Zdroj: ČTK, 5. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 11:20