Agris.cz - agrární portál

Zemědělské podniky na Hané se chystají na přípravu chmelnic

6. 4. 2012 | ČTK

Zemědělské podniky na Hané se chystají na přípravu chmelnic na letošní sezonu. Příští týden zřejmě většina z nich začne navazovat drátky na konstrukce chmelnic. S prvními jarními pracemi pěstitelům z regionu budou tradičně pomáhat brigádníci. V tršické oblasti loni rostl chmel na bezmála 600 hektarech.

Do drátkování chmelnic by se měla po velikonočních svátcích pustit například společnost Agrospol Velká Bystřice, která pěstuje "zelené zlato" na 47 hektarech. "Stejně jako v minulých letech využijeme k přípravě chmelnic učně, na brigádách se jich postupně vystřídá asi 80," řekl dnes ČTK jednatel společnosti Zdeněk Kolman.

Do chmelnic zřejmě příští týden vyrazí také pracovníci společnosti Tršická zemědělská. Firma, která bude letos chmel pěstovat asi na 53 hektarech, bude podle agronoma společnosti Iva Macháčka potřebovat na drátkování asi 40 externích pracovníků.

Služeb brigádníků stejně jako v minulých letech využije Zemědělské družstvo v Kokorách. Podnik, který má 150 hektarů chmelnic, zaměstná podle chmelaře družstva Karla Čecháka ve třech vlnách asi 300 lidí, část z nich přijede ze Slovenska.

Externí pracovníky pěstitelé budou potřebovat i při navádění rév, nových výhonků chmele, na drátky, které začne zřejmě na přelomu dubna a května. Možnost přivydělat si budou mít lidé rovněž při sklizni chmele.

Pěstitelé z Olomouckého kraje sklidili v minulém roce podle Českého statistického úřadu 883 tun chmele, což představuje meziroční pokles o 29,2 procenta. Produkce zemědělských podniků, které chmel pěstují, se snížila v celém Česku. Poklesla ze 7772 tun v roce 2010 na loňských 6088 tun.


Zdroj: ČTK, 6. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 14:00