Agris.cz - agrární portál

Břeclavsko stále sužuje sucho, zemědělcům schne úroda

6. 4. 2012 | ČTK

Břeclavsko stále sužuje sucho, zemědělci mají vážné obavy o úrodu. Už nyní se podle nich nepříznivé počasí na úrodě podepíše, na polích zasychají odnože pšenice a ječmene. Situace je horší a horší, řekl dnes ČTK místopředseda Agrární komory v Břeclavi Antonín Osička.    

"Záleží na tom, zda přes Velikonoce zaprší. Jižní Moravě se ale přeháňky vyhýbají, tady na jaře ještě pořádně nezapršelo," konstatoval Osička. Situace je podle něj prý katastrofální.    

Podle zemědělců spadlo na Břeclavsku v poslední době jen půl milimetru vody, což je v kombinaci se suchým podzimem a zimou pro úrodu špatné. Škody zatím zemědělci odhadovat nechtějí, záleží prý na počasí v nejbližších dnech. "Vláhu by potřebovaly hlavně pšenice, které pořádně neodnožují a zasychají," řekl předseda Agrární komory v Břeclavi Ladislav Sečkář.    

Vodu budou v následujících dnech a týdnech potřebovat také meruňky, které začínají kvést. Ani jim nepřeje počasí, protože meteorologové hlásí možnost mrazíků. "Bojím se, že by mohly úrodu meruněk ovlivnit," uvedl Sečkář. Podle Josefa Čačíka ze společnosti Patria Kobylí, která meruňky pěstuje, je zatím předčasné cokoliv odhadovat. "Počasí sice zatím moc nevychází, ale ještě je brzy. Uvidíme, zda bude mrznout a zda zaprší," řekl Čačík.    

Zemědělci z jižní Moravy tak napjatě očekávají, jak se počasí vyvine přes Velikonoce. Vydatný déšť a teploty nad nulou by totiž mohly úrodu částečně zachránit.


Zdroj: ČTK, 6. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 02:40