Agris.cz - agrární portál

Čeká nás postupný úhyn včel a čmeláků?

10. 4. 2012 | E15 on line

Včely a čmeláci nad poli postříkanými insekticidy fatálně bloudí. „Bude to mela,“ věští odborníci další vývoj situace.

Naše civilizace je existenčně závislá na zemědělství, a proto stojí a padá s hmyzími opylovači – včelami, čmeláky a dalšími tvory. Přesto se k hmyzím opylovačům nechováme dvakrát hezky. Nejnovější studie dokazují, že jim doslova motáme hlavy nepatrnými dávkami insekticidů. Nad výsledky dvou studií, které to prokázaly, se strhla mela.

Chřadnoucí čmeláci

Nová generace insekticidů označovaná jako neonikotinoidy se používá už na osivo. Látka prostupuje celou rostlinou a chrání ji tak před hmyzími škůdci. Insekticid se však dostává i do pylu a do nektaru, který sbírají včely. Výrobci ani ekotoxikologové zatím nezískali solidní důkaz o tom, že by včelám a dalšímu hmyzu takto kontaminovaný pyl a nektar vadily. Dvě nové studie publikované v americkém prestižním vědeckém týdeníku Science ale přicházejí se zásadním zvratem. Neonikotinoidy mohou vážně narušit orientaci hmyzu v terénu.

V jedné studii sledovali britští vědci, jak si vedou kolonie čmeláků zemních (Bombus terrestris), které předtím po čtrnáct dní krmili pylem s příměsí neonikotinoidu imidaclopridu. Kolonie krmené kontaminovaným pylem byly asi o desetinu lehčí. Žilo v nich méně jedinců a ti si nashromáždili méně zásob. Drastický rozdíl byl v počtu odchovaných plodných samiček – matek. V kolonii, která dostávala čistý pyl, odchovali čmeláci za sezónu 14 matek. V koloniích vystavených imidaclorpidu vyrostly za sezónu nejvýše dvě matky.

Bloudící včely

Proč čmeláci strádají? To naznačily výsledky druhé studie provedené francouzskými badateli. Ti vystavili včely medonosné (Apis mellifica) účinku neonikotinoidu thiamethoxamu a pak je vypouštěli v různých vzdálenostech od úlu. Z včel vystavených insekticidu zabloudilo 43%. Včely, které byly postřiku ušetřeny, bloudily asi v 16 % případů.

Vědci se domnívají, že kolonie čmeláků chřadnou, protože dělnice zasažené insekticidy bloudí a nenashromáždí dost potravy pro odchov nového pokolení matek.

Krmení včel a čmeláků pylem s insekticidem probíhalo v laboratoři. Velkou neznámou je, zda se v přírodě potkává hmyz se srovnatelnými dávkami insekticidů. To ukáže až další výzkum.


Zdroj: E15 on line, 10. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 06:06