Agris.cz - agrární portál

Sucho způsobí silný pokles sklizně obilovin ve Španělsku

12. 4. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Španělské zemědělce sužují již několik měsíců extrémní sucha, která by podle odhadu COCERAL mohla způsobit snížení sklizně hlavních plodin o desítky procent.

Sklizeň obilovin ve Španělsku bude v důsledku sucha přetrvávajícího od listopadu o čtvrtinu nižší než v minulém roce.

První odhady Asociace obchodníků s obilovinami a krmivy COCERAL ukazují na pokles produkce o 20 až téměř 40 %. Španělské ministerstvo zemědělství koncem března oznámilo, že v období od prosince do února spadlo jen 30 procent obvyklého množství srážek. Pro Španělsko to znamená nejhorší sucho od roku 1947.

Španělsko je jedním z nejvýznamnějších producentů obilovin v EU. Země na Iberském poloostrově byla v roce 2011 šestým největším producentem pšenice a třetím největším producentem ječmene v Unii. Produkce ječmene jarního je ve Španělsku dokonce vyšší než ve Francii, Dánsku nebo Velké Británii.

Zásobování krmivy musí být zajišťováno dovozem

Produkce pšenice měkké by mohla meziročně poklesnout téměř o 1,8 mil. t (tj. bezmála o 30 %) na 4,2 mil. t. Španělé přitom své pěstitelské plochy mírně rozšířili (na 1,63 mil. ha).

O více než čtvrtinu nižší by kvůli dlouhodobému suchu mohla být produkce pšenice tvrdé. Díky téměř 0,9 mil. t bylo Španělsko v posledním roce po Francii a Itálii zhruba na úrovni Řecka, s nímž se dělilo o třetí pozici mezi evropskými producenty pšenice tvrdé.

Pro zásobování španělských chovů prasat nezbytná produkce ječmene by měla v tomto roce poklesnout o 23 % (1,9 mil. t) na 6,5 mil. t. Produkce ječmene jarního se sníží až o 2 mil. t (27 %) na 5,3 mil. t. Tím bude zásobování druhého největšího evropského producenta prasat pravděpodobně možné jen díky výrazně vyšším dovozům. Relativně stabilní zůstává podle dosavadních odhadů se zhruba 4 mil. t pouze produkce kukuřice. Také produkce ovsa a žita poklesne o 15 až 25 %.

Nejsilnější pokles produkce bude u slunečnice

Nejsilnější pokles produkce však španělští pozorovatelé v současné době očekávají u slunečnice. Produkce nejvýznamnější španělské olejniny by měla kvůli špatnému zásobování vodou klesnout až o 36 %, tedy téměř o 0,4 mil. t na 0,7 mil. t. Příčinou jsou vedle menších pěstitelských ploch v důsledku sucha především výrazně nižší výnosy.

Pěstování řepky nebo sóji nehraje ve Španělsku žádnou roli. Ke krmným účelům Španělsko v posledních letech dováželo mezi 3,5 a 4 mil. t olejninového šrotu, z čehož tři čtvrtiny ze třetích zemí. Dovoz obilovin se pohyboval mezi 12 a 14 mil. t, přičemž zhruba polovinu tvořila pšenice.

http://www.agrarheute.com/trockenheit-spanien


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 12. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:45