Agris.cz - agrární portál

Jihočeští rybáři se chystají na zahájení sezony

11. 4. 2012 | ČTK

Jihočeští rybáři se chystají na pondělní zahájení sezony ve pstruhových revírech. Na minulý a tento víkend vyhlásili generální úklid břehů řek a vodních nádrží. Vysazeno bylo na osm tun pstruhů duhových, 1,3 tuny pstruhů obecných a půl tuny sivenů. Před létem a také na podzim se počítá s dalšími vlnami vysazení, řekl dnes novinářům hospodář jihočeského územního výbor Českého rybářského svazu Milan Hladík.    

"Pro letošní rok neplatí v jihočeských revírech žádné výrazné změny. Na pstruhových vodách dál platí rybolov pouze na háčkách bez protihrotu, míra pstruha obecného je na několika revírech zvýšená na 30 centimetrů, třeba v povodí Volyňky nebo v revíru Vltava 29. Na Vltavě od Vyššího Brodu až do Českého Krumlova je míra zvýšená na 40 centimetrů, což je téměř ochrana tohoto druhu," uvedl Hladík.    

Dodal, že ve všech revírech na jihu Čech je hájená parma říční a lipan, kterému hrozí vyhubení, má zvýšenou míru odlovu na 40 centimetrů. V mimopstruhových revírech nastala poměrně zásadní změna: rybáři nesmí používat haltýřů k přechovávání chycených ryb, tedy pevných zařízení, která umisťují do vody.    

Na ostatních vodách pak Jihočeši, na rozdíl od zbytku republiky, mají od ledna do konce dubna hájeného okouna. Považují ho za významný původní druh ryb, jenž hraje významnou roli v ekosystému. "Zejména na Lipně slouží jako dobrá potrava pro candáty. Snažili jsme se zajistit, aby se okouni mohli na jaře vytřít a zplodit potomstvo," vysvětlil Hladík. Sumec je nad rámec hájen od listopadu do 15. června, protože už v listopadu se ukládá do klidového stavu.    

Jihočeský územní svaz Českého rybářského svazu hospodaří na zhruba 8000 hektarech vody rybářských revírů. Zhruba polovinu zaujímá Lipno. Sdružuje na 25.000 členů. Loni vysadil do řek a vodních nádrží 23 druhů ryb za 28 milionů korun. Většinu nákladů kryje z členských příspěvků a povolenek, ministerstvo zemědělství na zarybnění toků přispělo 400.000 korun, kraj letos pomůže 800.000 korun.


Zdroj: ČTK, 11. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 13:47