Agris.cz - agrární portál

TZ - Polská strana přislíbila předat ČR seznam problémových polských producentů

12. 4. 2012 | MZe ČR

Pracovní tým Ministerstva zemědělství pod vedením náměstka ministra Martina Hlaváčka dnes ve Varšavě získal příslib dodání seznamu firem, které polská strana považuje za problematické z hlediska možného využití průmyslové soli a další dokumentaci o nezávadnosti soli obsažené v polských produktech. Zaslání seznamu je podmíněno souhlasem polského ministra zdravotnictví a také polského ministra zemědělství.

Tým, který tvoří i ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jakub Šebesta a ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena, do Polska vyslal ministr zemědělství Petr Bendl poté, co se ve čtvrtek 5. dubna objevily informace o stažení stovek tun potravin z tamního trhu, aniž by ostatní členské státy Evropské unie dovážející polské potraviny byly informovány o rozsahu a detailech případu. Za diplomatický úspěch lze rovněž hodnotit skutečnost, že jednání obou stran se zúčastnil i zástupce Evropské komise.

„Přestože jsme z polské strany získali příslib dodání seznamu firem, nemohu být se situací spokojen. Očekávám rychlé dodání přislíbených dokumentů, neboť naše návštěva prokázala, že polská strana informace má, ale otálí s jejich předáním. Pokud příslib nebude z polské strany během několika dní splněn, obrátím se na premiéra Nečase, aby téma projednal při jeho blížícím se setkání s polským protějškem Donaldem Tuskem. Kromě toho se chystám problematiku diskutovat také na nejbližším zasedání Rady ministrů EU, “ říká k výsledku jednání pracovního týmu ministr Petr Bendl.


Zdroj: MZe ČR, 12. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 15:53