Agris.cz - agrární portál

Zásobování německého trhu vepřovým masem

12. 4. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Bilance spotřeby vepřového masa vypočítaná odborníky z Ústavu Heinricha von Thünen a společnosti pro tržní zpravodajství v odvětví zemědělství AMI ukázala, že v roce 2011 v Německu míra soběstačnosti ve výrobě této komodity dosáhla 115 %. V meziročním srovnání došlo k navýšení míry soběstačnosti o pět procentních bodů. V roce 2011 stoupla vlastní hrubá produkce vepřového masa oproti roku 2010 o 2,7 % na 5,06 mil. tun.

Celkový objem exportu vepřového masa se ve sledovaném období zvýšil o 5,8 % na 2,28 mil. tun. Na straně dovozu množství mírně pokleslo (- 2,9 %) na celkových 1,11 mil. tun. Relativně výrazněji poklesla v uplynulém roce průměrná spotřeba vepřového masa na jednoho obyvatele. V loňském roce průměrný občan Německa zkonzumoval celkem 39 kg vepřového masa, tj. o 0,5 kg méně ve srovnání s rokem předchozím (propad v řádu 1,3 %). Na poklesu spotřeby měl svůj podíl nárůst cen vepřového masa a špatné počasí v průběhu grilovací sezóny. Množství vepřového masa na domácím trhu negativně ovlivnil i razantní nárůst vývozu této komodity do třetích zemí. V roce 1991 míra soběstačnosti ve výrobě vepřového masa dosáhla 91 % a v roce 2006 96 %.

www.ami-informiert.de

 


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 12. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 12:44