Agris.cz - agrární portál

Čeští ekofarmáři požadují odlišení své produkce od dovozu

13. 4. 2012 | ČTK

Čeští ekologičtí farmáři chtějí, aby zákazníci mohli odlišit jejich produkci od dovozu. Zavedení značky pouze pro tuzemské biopotraviny prosazuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Platit by měla od roku 2014, řekla ČTK manažerka svazu Kateřina Nesrstová po dnešní valné hromadě v Želivě na Pelhřimovsku. Podle představ svazu by se mělo jednat o již používané logo, takzvanou biozebru, v němž by však mělo být nově uvedeno, že jde o český bioprodukt.

"Biozebrou" se nyní označují produkty ekologického zemědělství certifikované v ČR. "Jedná se o biopotraviny certifikované v České republice, které ale mohou pocházet třeba i z Číny," vysvětlila Nesrstová. Podle svazu by se měl změnit text v logu, kde je teď napsáno: Produkt ekologického zemědělství. "Aby se zákazník mohl velmi jednoduše, rychle a transparentně zorientovat. Aby když uvidí 'zebru', věděl, že se jedná o české bio," doplnila.

Kvůli změně loga jsou potřeba legislativní změny. Svaz PRO-BIO už o tom podle Nesrstové vyjednává s ministerstvem zemědělství. "Ministerstvo zemědělství se k tomu staví otevřeně," uvedl jeho mluvčí Jan Žáček.

Čeští výrobci bioproduktů, stejně jako jejich kolegové ze zemí Evropské unie, mají označovat všechny balené výrobky i evropským logem s hvězdami seskupenými ve tvaru listu na zeleném pozadí.

Ekologických farmářů i jimi obhospodařované půdy v Česku přibývá. Počet výrobců biopotravin podle údajů ministerstva zemědělství loni vzrostl o tři procenta na 646. Ekofarem meziročně přibylo o 11 procent na 3920. Plocha, kterou obhospodařovaly ke konci roku 2011, zabírala 11,4 procenta z celkové zemědělské půdy v ČR. O rok dříve to bylo 10,5 procenta.

Biopotraviny z českých polí a chovů se podle Nesrstové většinou nedají koupit v supermarketech, farmáři je nejčastěji prodávají na farmářských trzích nebo ze dvora. Zákazníci prý ale projevují vůli nakupovat domácí biopotraviny. Pokud je pomocí upraveného loga dokážou lépe rozlišit, mohlo by to také pomoci zlepšit přístup obchodních řetězců k českým farmářům, uvedla. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců má 656 členů, mezi nimi 588 farmářů. Centrála svazu je v Šumperku.


Zdroj: ČTK, 13. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:43