Agris.cz - agrární portál

Zemědělci z Hané zahájili přípravu chmelnic na letošní sezonu

13. 4. 2012 | ČTK

Mnozí zemědělci z Hané zahájili tento týden přípravu chmelnic na letošní sezonu. Navazují drátky na konstrukce chmelnic. S prvními jarními pracemi některým pěstitelům pomáhají brigádníci. V tršické oblasti, která leží na území Olomoucka, Přerovska a Prostějovska, loni rostl chmel na bezmála 600 hektarech.    

Do drátkování chmelnic se pustila tento týden například společnost Tršická zemědělská, která bude letos chmel pěstovat zhruba na 53 hektarech. "Kromě vlastních pracovníků využíváme i brigádníky ze Slovenska a severní Moravy. Jde zhruba o 40 lidí," řekl ČTK agronom firmy Ivo Macháček.    

Do chmelnic vyrazili i pracovníci společnosti Agrospol Velká Bystřice, Zemědělského družstva v Kokorách a firmy Agra Velký Týnec. Příští týden se do drátkování zřejmě pustí s pomocí brigádníků Zemědělské družstvo Senice na Hané.    

Externí pracovníky pěstitelé využijí i při navádění rév, nových výhonků chmele, na drátky, které začne zřejmě na přelomu dubna a května. Možnost přivydělat si brigádníci budou mít rovněž při sklizni chmele.    

Zemědělské podniky z Olomouckého kraje sklidily v minulém roce podle Českého statistického úřadu 883 tun chmele, což představuje meziroční pokles o 29,2 procenta. Produkce pěstitelů chmele se snížila v celém Česku. Poklesla ze 7772 tun v roce 2010 na loňských 6088 tun.


Zdroj: ČTK, 13. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:40