Agris.cz - agrární portál

Vinou mrazů museli zemědělci na Plzeňsku zaorat až pětinu ploch

13. 4. 2012 | ČTK

Kvůli únorovým holomrazům museli zemědělci v Plzeňském kraji zaorat až pětinu ploch osetých ozimými plodinami, tedy pšenicí, ječmenem a řepkou. Kde nebyl centimetr sněhu, tak tam to dopadlo dost špatně, jediná oblast bez zaorávky je Vysočina, řekl ČTK předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma a šéf velké zemědělské firmy Alimex Nezvěstice z Plzeňska.

"Hodně to postihlo ozimé pšenice a ječmeny, částečně řepku," dodal. Alimex zaorával pětinu ozimých ploch, tedy asi 450 hektarů. Z toho po 40 procentech pšenici a ječmen a zbytek řepku. Navíc z ploch, které zbyly, je podle Šímy v regionu asi třetina "slabších". Farmáři z nich tak budou mít nižší výnosy.

Největší mrazy postihly Plzeňský kraj v únoru. "Plodiny zmrzly i v kořenu," řekl Šíma s tím, že na podzim byly porosty "nádherné". Zaorání ozimů, jež se podle oblastí regionu pohybuje mezi deseti až 20 procenty, znamená jejich úplné zničení. Pro farmáře to představuje škodu 4000 až 5000 Kč na hektar. "Málokdo je zřejmě pojištěný. My jsme to prvně pojistili, protože porosty byly opravdu pěkné, ale dostaneme tak zhruba polovinu této částky," uvedl Šíma.

Kvůli mrazům jsou místa, kde budou chybět až desítky procent produkce, a zemědělci tak přijdou o peníze. "Cena by snad měla být slušná jako loni, protože to samé se zřejmě stalo v západní Evropě. Od osivářů vím, že se ještě nikdy neprodalo tolik osiv před jarem jako letos. Sháněli ho Němci a Francouzi, osivo nebylo," uvedl Šíma.

Na zaoraných plochách farmáři většinou zaseli jařiny, které mají ale vždy nižší výnosy a přinášejí další náklady na nové založení porostu. Šlo hlavně o jarní ječmen a kukuřici.

Loňský rok byl pro zemědělství ziskový. Po letech to klaplo, uvedl Šíma. Hlavní zásluhu na tom měla slušná úroda většiny plodin i mírně vyšší ceny mléka a masa. "Pokud někdo dělá zemědělskou výrobu jako celek, tedy i mléko a maso, tak by ani přes oslabení rostlinné výroby letošní hospodaření nemělo skončit ve ztrátě," dodal. Ceny produktů živočišné výroby ale nesmí klesnout a plodiny musejí mít teplo a dostatek vláhy. 


Zdroj: ČTK, 13. 4. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:30